Skip to content

Whisky

Cafe Bulldog / stylová kavárna v Břeclavi

Ballechin 7 Bordeaux Mature

Nose: Strawberry yoghurt after a long run.Sunny summer meadows, raspberry flavoured sponge cakeorange blossom, haystacks, runny honey, stewed bramley apples, apple crumble and custard, beeswax, camomile, lavender, eucalyptus, new oak and meringue. Palate: Custard, soap and red berries. Flambéed banana, brioche, honey on crumpets, elderflower, dandelion stalks and rhubarb. Light and gently warming but with a dry and ashy feel on the palate. It comes to a close with a hint of brown toast, melted butter and Parma Violets on the finish. Comments: Like being taken on a tour of a cake factory on a hot summers day with Winnie the Pooh as your tour guide.

Celý popis Whisky »

Ballechin 8 Sauternes

8 vydání vysoce nakouřené single malt palírny Edradour s názvem Ballechin, jenž pochází z dlouho zavřené nedaleké palírny. Toto 8 vydání nakouřené, rašelinové whisky zraje v sudech po víně Sauternes, jenž dodává whisky velice zajímavý a neobvyklý závan kombinace rašeliny a skladkosti, které otevírá nové chutě a obzory.

Celý popis Whisky »

Benriach 10 Year Old Curiositas

Vzácná single malt whisky ze srdce oblasti Speyside má ve vůni nádherné odstíny rašeliny, v kombinaci s ovocným a květinovým pozadím. Tradicionalisté věří, že rašelinové slady získají ideální vyváženost rašelinovo-hořkosladké chuti a dubu až po deseti letech zrání. Peated Benriach je návratem k původnímu charakteru whisky ze Speyside, s chutí typickou pro 19. Století. Chutná po rašelině, následované komplexní směsí ovoce, vřesu, ořechů, dubového dřeva a koření.

Celý popis Whisky »

Historie skotské whisky

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.

Skotská whisky

… nebo také jen „Skotská“ je whisky, která je destilována výhradně a jen ve Skotsku, a to za jasně určených podmínek a zákonů týkajících se výroby tohoto druhu alkoholického nápoje. Skotská je světoznámý druh whisky, který se vyváží do celého světa a je odborníky uznávaná jako jedna z nejlepších druhů. Dlouhá historie výroby (pálení) spolu se skotskou kulturou, kam whisky neodmyslitelně patří, zajišťuje dlouhodobý kvalitativní standard. V současnosti jsou nejznámější dvě verze skotské whisky – čistá sladová (single malt) a míchaná (blended).

Při výrobě irské whisky

Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.

Skotská Single Malt

se destiluje v obrovské měděné nádobě, ve které se wash ohřívá a mění na destilát, který se před uložením do dubových sudů na minimálně tři roky předestiluje ještě alespoň jednou. Dubové sudy na dozrávání jsou většinou použity po dozrálém bourbonu, nebo sherry, v poslední době i po jiných druzích vína, což do whisky přináší sladkost a charakteristickou chuť.

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

Pálenice Whisky

Náhledy na lahve nemusí odpovídat nabídce v Cafe Bulldog. Dále pak děkujeme, za možnost použití textů k popisu pálenic panu Burdovi. E–mail: Burda.Whisky@gmail.com, telefon: +420 775 553 467 (za drobné překlepy se omlouváme…)

 

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi