Glenmorangie

  • Založena: 1843
  • Majitel: společnost The Glenmorangie Co. (Moët Hennessy)
  • Region: Severní Vysočina
  • Stav: činná pálenice, kapacita 4 000 000 litrů
  • Použití do směsí: (v minulosti nebo nyní) The Bailie Nicol Jarvie, Highland Queen, Martin´s

Palírnu založil v roce 1843 William Mathieson na Morangie Farm, kde byl pivovar a ilegálně se pálilo již od roku 1738 (Morangie Brewery). Nedostatek peněz ale znamenal, že se palírna rozběhla plnou parou až roku 1887. Tuto frázi můžeme v případě Glemnorangie brát doslova, protože byla první palírna, která své destilační kotle vybavila parní ohřevem. Samotné destilační přístroje byly také pozoruhodné, protože je palírna získala z londýnské palírny ginu. O destilačních sálech se často říká, že připomínají katedrálu, V případě Glenmorangie je tento příměr opět stoprocentně na místě. Jejich osm destilačních kotlů je největší ze všech skotských palíren – 5,13 m.

zakoupila dubové lesy v horách Ozark v Missouri, aby si zajistila vysoce kvalitní dodávky na své sudy. Duby tam rostou v chudé půdě na stinných severních svazích velmi pomalu. Tím pádem obsahuje dřevo méně kyselých tónů a v důsledku pomalejšího růstu má širší póry, které umožňují větší míru vstřebávání. Stromy se po kácení dva roky suší venku, místo aby podstupovaly několikatýdenní rychlé vysušení v peci. Tyto podmínky poskytují velmi porézní dřevo, které při zrání napomáhá lihovině vylouhovat více chuti. Sudy se první čtyři roky používají k uskladnění bourbonu (především Maker´s Mark, Jack Daniel´s a Heaven Hill) , pak se odesílají přes moře do Skotska. Glenmorangie stanovila normy nyní tolik populárního dokončení zrání v jiném dřevě. Jejich první sladová whisky, která dokončila zrání v sudech po portském, se objevila už v roce 1994. Mnohé pálenice i mimo Skotsko následovaly příklad Glenmorangie. Irská 16tiletá Bushmills získává konečnou úpravu v sudech po portském a 12tiletá v sudech od madeiry. Jim Beam vyprodukovala bourbon Distiller´s Masterpiece (Destilatérův mistrovský kousek) s dokončením zrání v sudech po koňaku a poté v sudech od portského. V Glenmorangie vyrobili během let několik sladových s dokončením zrání po víně z rhoneské oblasti, madeiře, sherry, Cote de Beaune, Cote de Nuits, malaga, koňaku, rioja, sauterneském a bílém rumu. Mimořádný rozměr tomu pak dodává vědomí, že dokončení zrání po sauterneském probíhalo v sudech z Chateau d´Yquem, dokončení po Cote de Nuits v sudech z Domaine de la Romanée-Conti a finiš po bordeauxkém v sudech z Chateau Mouton Rotschild. Nikdo nepopírá, že Glenmoragie má schopnost a zkušenost k prvenství v hospodaření se sudy, a přitom koncepce dokončení zrání v jiném dřevě dělí milovníky whisky do dvou táborů.

Pálenice byla od roku 1918 ve vlastnictví rodiny, která ji ale na podzim 2004 prodala francouzské společnosti Louis Vuitton Moët Hennessy. Nepotěšilo to jen rodinu majitelů, ale i 95 procent ze 400 zaměstnanců, kteří vlastní akcie. Glenmorangie je nejlépe prodejná sladová ve Skotsku, pokrývá zhruba 15% trhu a má cíl stát se jedničkou i ve Spojeném království. V současnosti je na druhém místě za Glenfiddich. Na světovém seznamu nejlépe prodejných whisky zaujímá Glenmorangie šesté místo. Z celkové produkce společnosti Glenmorangie se 35% prodává do zámoří, avšak pokud počítáme jen whisky z jednoho sladu, dosahuje export 60%. Návštěvníci, kteří chtějí v Glenmorangie zůstat přes noc, mohou využít Glenmorangie House 15 minut jízdy od pálenice, kde jsou ložnice jak v hlavní budově, tak v domku. Glenmorangie si svou whisky velmi chrání, a když prodává do směsí, vždy přimíchá malé množství Glen Moray. Tato praxe zabraňuje, aby se sudy dostaly k nezávislým stáčírnám, které by pak mohly dodávat na trh single malt Glenmorangie bez kontroly pálenice. Ředitelství firmy sídlí v Broxburnu západně od Edinburghu. Je zde i velká stáčírna, kde pracuje většina zaměstnanců firmy.

Akce

Cafe Bulldog - Gin Hendrick's

Gin Hendrick’s v Cafe Bulldog

Skotský gin jako žádný jiný. Díky obsahu výtažků z bulharských damascénských růží a výběrových salátových okurek si ho opravdu nespletete. Ve vůni i chuti dominuje tradiční jalovec a citrusové ovoce, kterým svěží květinově-okurkový doprovod neuvěřitelně sluší. A i když ta kombinace zní prazvláštně, po prvním doušku musíte uznat, že výsledek je geniální. Přidejte k tomu originální lékárenskou láhev a tenhle kousek zkrátka ve své sbírce potřebujete.

Whisky

Rumy

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi