Bruichladdich

  • Rok založení: 1881
  • Majitel: Bruichladdich Distillery Company Ltd.
  • Region: Islay
  • Výrobní kapacita: 1,4 mil. l
  • Vystírací káď: rake & plough (6,52 t) litinová
  • Kvasné kádě: 6 (36 000 l) z oregonské borovice
  • Délka fermentace: krátká 65 – 80 hod., dlouhá 105 – 107 hod.
  • Kotle na mladinu: 2 (17 275 l)
  • Kotle na lihovinu: 2 (12 275 l)

Bruichladdich byla nejzápadnější pálenicí Islay a vlastně celého Skotska až do roku 2005, kdy otevřeli o několik mil dál na západ Kilchoman. Bruichladdich odstavili z provozu na pět let (s výjimkou pár měsíců sporadické produkce), když ji v prosinci 2000 odkoupil obchodník s vínem Mark Reynier. K odkupu jistě nedošlo z momentálního rozmaru a skončilo tak osm let nabídek společnosti Jim Beam Brands. 2004 byl první rok, kdy pálenice vynesla novým majitelům zisk (200 000 GBP) díky jejich systematickému přístupu k marketingu. Finanční výsledky roku 2004 podtrhl název single malt Valinch (která se stáčí ručně ze sudu a dá se koupit jen v pálenici) ´From Red to Black´ (´Z červené do černé´) odkazující na vylepšená čísla v účetní uzávěrce.

Mark Reynier a jeho tým, vedený legendárním vedoucím výroby Jimem McEwanem, šli často vlastní cestou a jsou vyhlášení svým typickým stylem výroby. Představa, že Reynierova průprava ve víně zavedla smýšlení v duchu ´terroir´, tj. jak původ a mikroklima ovlivňuje chuť, není moc přitažená za vlasy. Bruichladdich používá výlučně ječmen vypěstovaný ve Skotsku a stále víc vypěstovaný na místě. Dalším příkladem nekonvenčního smýšlení ´týmu Bruichladdich´ je Bruichladdich Rocks, kterou Jim McEwan prezentoval jako single malt navrženou k pití s ledem! McEwan použil whisky dozrálou po bourbonu s dokončením zrání v sudech Grenache z francouzského kraje Banyuls. Vznikla tak ovocná chuť, která se údajně ve skleničce dobře snese s ledem. Další McEwanovou inovací byla 3D, kterou poprvé uvedli na trh v roce 2004. 3D znamená trojrozměrná a označuje směs tří Bruichladdich s různou hladinou rašeliny (5 ppm, 25 a 40 ppm), trojího stáří, které dozrávaly ve třech různých typech sudů. McEwan dál překvapuje trh. V létě 2005 náhle Bruichladdich oznámila, že naplnili do sudů 12 000 litrů třikrát destilované lihoviny. Z dnešních skotských pálenic třikrát destiluje jen Auchentoshan a Springbank (Hazelburn). Whisky se bude jmenovat Trestarig (vyslov treisarak).

Pálenice je vybavena šesti kvasnými káděmi z oregonské borovice a dvěma páry destilačních kotlů. Všechny sudy se skladují buď v Bruichladdich nebo v areálu Port Charlotte. Whisky dozrává zčásti (ze dvou třetin) v sudech po bourbonu, zbytek (jedna třetina) se dělí mezi sudy po sherry a sudy po různém víně. Bruichladdich se od ostatních pálenic na Islay liší tím, že má vlastní stáčecí linku, která se nedávno rozšířila, aby umožnila větší kapacitu. Vůle experimentovat a touha neustále působit na trhu překvapení vede k nekonečné řadě nových stáčení. V produkci Bruichladdich můžeme hovořit o třech hlavních liniích: Bruichladdich (4-5 ppm, 60% produkce) a silněji rašelinová Port Charlotte (40 ppm, 30% produkce) a Octomore (80 ppm, 10% produkce). Kromě nich se vyrábí i třikrát destilovaná Trestarig a nedávno pokročili ještě dál, když poprvé za několik století vyrobili čtyřikrát destilovanou lihovinu (Perilous – nebezpečná) s obsahem alkoholu 92%.

Jádro sortimentu tvoří single malt ve stáří 10, 12, 15, 17 a 20 let. Objevuje se velký počet omezených sérií, jako je Infinity, 3D, The Forty, Rocks, The Fifteen Second Edition, Legacy Series IV., The Twenty (přezdívaná Islands), WMDII. (které se také říká Žlutá ponorka), Turnberry, 1986 Blacker Still, stáčení whisky z roku 1970 s dokončením zrání po Pinot Gris má název 125th Anniversary bottling, dále druhé vydání Infinity, třetí vydání 3D, kde poprvé hraje malou roli silně rašelinová Octomore, mladá Bruichladdich (pouhých 7 let) zvaná Waves (Vlny) atd., atd. V průběhu roku 2007 se tým Bruichladdich pustil do dalšího dobrodružství a začal pracovat na oživení pálenice Old Lochindaal hned vedle.

Akce

Cafe Bulldog - Gin Hendrick's

Gin Hendrick’s v Cafe Bulldog

Skotský gin jako žádný jiný. Díky obsahu výtažků z bulharských damascénských růží a výběrových salátových okurek si ho opravdu nespletete. Ve vůni i chuti dominuje tradiční jalovec a citrusové ovoce, kterým svěží květinově-okurkový doprovod neuvěřitelně sluší. A i když ta kombinace zní prazvláštně, po prvním doušku musíte uznat, že výsledek je geniální. Přidejte k tomu originální lékárenskou láhev a tenhle kousek zkrátka ve své sbírce potřebujete.

Whisky

Macallan Gold 40%

Macallan Gold 40%

Barva Staro zlaté. Nos Honey a citrony, náznaky kandovaného pomeranče a pomerančové

Rumy

Cafe Bulldog Bumbu Rum

BUMBU

Rum Bumbu je vlajkovou lodí Bumbu rum Co., jehož receptura pochází ze 17. století od samotných námořníků, kteří se plavili v Karibiku. Vyrábí se za použití pouze zcela přírodních produktů a je destilován ručně

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi