Skip to content

Bowmore

  • Rok založení: 1779
  • Region: Islay
  • Výrobní kapacita: 2,2 mil. l
  • Vystírací káď: semi-Lauter (8 t) z nerezové oceli s měděným poklopem
  • Kvasné kádě: 6 (40 000 l) z oregonské borovice
  • Délka fermentace: krátká 48 hod., dlouhá 80 hod.
  • Kotle na mladinu: 2 (30 940 l)
  • Kotle na lihovinu: 2 (14 750 l a 14 637 l)
  • Součást míchané whisky: Black Bottle, Rob Roy, Islay Hallmark, Islay Legend

V posledních desetiletích odbyt Bowmore plynule stoupal. Také skupině Morrison Bowmore se od roku 2004, kdy se ztráty po několika letech prvně obrátily v zisk, vede dobře. Zlepšení nedosáhli jen odbytem, ale i plánem velkého omezení nákladů. Řídí se teď strategií zaměřenou na single malts a omezení prodeje ve velkém a do směsí. Nová strategie společnosti Morrison Bowmore je vidět i na vybavení pro návštěvníky v jejích třech pálenicích. Středisko pro návštěvníky v Bowmore, které už dnes přiláká 7 000 návštěvníků za rok, bylo přebudováno a rozšířeno o konferenční prostory. Návštěvníkům se nabízí i nocleh v domcích Bowmore Distillery Cottages. Bowmore je jednou z mála pálenic, kde dosud používají podlahové sladovny, které pokryjí potřebu asi ze 40%. Rašelina se bere z nedalekého rašeliniště Laggan. Specifikace sladu je 25 ppm a u hotové lihoviny okolo 10 ppm.

Pálenice má dva páry destilačních kotlů a šest kvasných kádí z oregonské borovice. Před pár desítkami let zde dřevěné kvasné kádě nahradili nerezovými, ale v roce 1990 se vrátili ke dřevu, protože je prospěšnější charakteru lihoviny. Dnes používají na Islay nerezové kvasné kádě jen Laphroaig a Kilchoman. Bowmore plní své destilační kotle na 90% kapacity, čímž dostává těžší lihovinu než např. Caol Ila, která je plní asi z 50%. Na druhé straně to Bowmore kompenzuje rameny vystupujícími z kotlů na lihovinu vzhůru, čímž se zvyšuje reflux a umožňuje, aby v lihovině zůstalo více lehčích příchutí. Ve třech skladištích je uloženo 27 000 sudů. Podíl sudů po sherry je nyní nižší než dřív, jen 15 %. Bowmore vytvořila široký sortiment díky experimentům s dokončením zrání v jiném dřevě a používá velký podíl sudů po bourbonu. Posílila také islayský charakter, jenž se podle některých konzumentů dříve vytrácel. V roce 1990 se Bowmore rozhodla prospět životnímu prostředí i místním obyvatelům a darovala skladiště č. 3 místní veřejnosti, aby se přestavělo na bazén. Voda se v něm ohřívá horkou vodou z kondenzorů z destilovny. Za práci pro ochranu životního prostředí byla také pálenice oceněna Zeleným jablkem [jedno z nejstarších a nejdéle zavedených ocenění za ochranu životního prostředí; vítěz získává cenu, certifikát a publicitu a přebírá ocenění v Dolní směnovně – pozn. překl.].

Od roku 2006 udělala v Bowmore vlastnická firma Morrison Bowmore několik radikálních změn. V listopadu 2006 bylo především otevřeno nové středisko pro návštěvníky, a to 32 let po otevření prvního. Zadruhé, což je asi důležitější, analyzovali majitelé sortiment sladových a způsob jejich prodeje. Podle vyjádření samotné Bowmore „se jedná o nejdůkladnější revizi sortimentu Bowmore v 227leté historii firmy“. Padlo rozhodnutí snížit počet verzí, a rozdělit je do dvou charakteristických skupin, a sice pro hlavní domácí trhy a pro bezcelní obchody. Cestovní obchody už vlastně pro Bowmore představují trh číslo 1. Majitelé si přejí distancovat se od supermarketových cenových válek a také nezávislé stáčírny budou muset akceptovat, že se ztratí možnost získání sudů Bowmore. U firmy, která před necelými deseti lety prodávala ze 70 procent ve velkém, což se teď změnilo na 10 % ve prospěch lahvovaných produktů, jsou to dramatické změny. Nový design lahví a propagační kampaně povedou cestu na klíčové trhy a Británie se k nim nepočítá. Třebaže kapacita pálenice je 2 miliony litrů, 12 lidí, kteří v pálenici pracují na tři směny pět dní v týdnu připraví 9 dávek zápary týdně, čili 1,2 milionů litrů za rok. Sortiment Bowmore se dělí na hlavní domácí trhy a cestovní obchody. Do první skupiny patří Legend (bez uvedení stáří), 12letá, Darkest 15letá, 18letá a 25letá. Řada duty free zahrnuje Surf, Enigma, Mariner 15 years old, 17letou a Cask strength.

Akce

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Rumový Valentýn

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Whisky

Rumy

DON PAPA Black 10 Y.O.

DON PAPA Black 10 Y.O.

Don Papa je rum temně jantarové barvy. Zrál ve znovu vypálených sudech, ve kterých byla předtím uložena americká whiskey, po dobu deseti let. Má hluboké, bohaté a svůdné aroma plné ovocných tónů. V chuti se projevují výraznější tóny sušeného ovoce a kakaa s náznakem dřeva. Je lahvován při vyšším obsahu alkoholu 43%. Výraznější, silnější a temnější Don Papa.

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi