Ardbeg

Nadšení příznivců Ardbeg je z několika důvodů jedinečné. Především se jedná o skutečně vynikající whisky velmi ceněnou odborníky. Zadruhé jde o islayskou whisky přitažlivou pro milovníky rašeliny. Konečně založení Ardbeg Committee (Výboru pro Ardbeg), který spravuje pálenice a čítá zhruba 28 000 členů hlavně z VB, Švédska, Německa a Spojených států, fanoušky spojuje. Samotný Islay je ostrovem výborů. Na 3000 obyvatel existuje 150 výborů, takže Ardbeg Committee docela drží krok.

Do roku 1997 patřila pálenice společnosti Allied Domecq a vypadalo to, že majitele příliš nezajímá. Výroba běžela jen několik měsíců v roce, aby bylo dost whisky do směsí majitelů, a ti se přitom víc zaměřovali na Laphroaig. Znamenalo to, že dostupnost staré Ardbeg se později radikálně snížila a 17letá zmizela úplně. Když v roce 1997 vstoupila na scénu Glenmorangie plc., říkalo se, že zachránila Ardbeg před definitivním uzavřením, ale jak Mark Reynier ze společnosti Murray McDavid (který nakonec koupil Bruichladdich), tak Andrew Symington ze Signatory (který koupil Edradour) byli také ochotni Ardbeg odkoupit. Ardbeg kupuje hotový slad se specifikací 55 ppm z Port Ellen. Hotové lihovině to dává asi 23 ppm. Pálenice má jeden pár destilačních kotlů; kotel na lihovinu postavený v roce 2001 je vybavený čističem zvyšujícím reflux. Podle Stuarta Thomsona je to důvodem, proč se silně rašelinová Ardbeg pokládá za ovocnější a lehčí než například Lagavulin a Laphroaig. Ardbeg se skladuje téměř výhradně v sudech po bourbonu (některé z pálenice Jack Daniels) ve třech laťových a dvou policových skladištích s celkovou kapacitou 24 000 sudů (nejstarší pocházejí až z roku 1974/75). Novým ředitelem jedné z nejproslulejších pálenic světa se stal Michael Heads, který se do Ardbeg přestěhoval z pálenice Isle of Jura v březnu 2007. V tomto prostředí nebyl úplným cizincem, protože mnoho let pracoval v Laphroaig ještě v době, kdy obě pálenice vlastnila společnost.

Ardbeg nakupovala veškerý slad ze sladovny Port Ellen, ale při zvýšené produkci dvou vlastních pálenic společnosti Diageo na Islay nyní její potřeby z 20% pokrývá nákup z pevniny. Oficiálně je kapacita (i skutečná roční produkce) Ardbeg 1 milion litrů, což by se dalo zvýšit na 1,2 milionu při práci 7 dní v týdnu na 3 směny. Okolo 75 % produkce se dnes prodává jako single malt. V pálenici jsou jen dva kotle. Kotel na mladinu má 35 let, ale protože s přestávkou v letech 1982-1989 nevyráběl vůbec a pak až do roku 1996 jen pár měsíců v roce, má před sebou ještě kus života. Ardbeg a její dvě sousedky, Laphroaig a Lagavulin, leží jedna vedle druhé na jižní části Islay, které se říká Kildalton. Po zdejší rašelinové whisky je vysoká poptávka všude ve světě. Tyto tři whisky by se mohly zdát podobné, ale jsou mezi nimi velké rozdíly. Kapacita Ardbeg je značně menší než polovina těch druhých. Laphroaig a Lagavulin vyráběly víceméně bez přestávky od 2. světové války. Pro majitele to představuje problém, protože poptávka po Ardbeg se v posledních letech zvýšila a je otázka, jestli značně nepřevýší zásoby, aspoň co se týká starších typů, když ve skladištích jsou tak malá množství. Od roku 2007 se výroba zvýšila z 12 na 13 záparových cyklů týdně. Pálenice je vybavena nerezovou záparovou kádí a šesti kvasnými káděmi z oregonské borovice. 19

Ardbeg Galileo
Cafe Bulldog

Ardbeg Galileo 49 %

Vyjímečná lahev lahvovaná ku příležitosti nové odvážné limitované edice. Výtečná,

Ardbeg Ardbog
Cafe Bulldog

Ardbeg Ardbog 52,1 %

Vzhledem k inspiraci ze svých několika posledních verzí, je to whisky, zabývající se historií , jak si sáhnout hluboko do rašelinišť Islay.

Ardbeg Uigeadail 54
Cafe Bulldog

Ardbeg Uigeadail 54,2%

Hodnocení whisky podle výrobce: Aroma: bohaté – vánoční koláč, ořechy, fialky, a cedrové a borové jehličí, doutnající uhlíky, naolejovaná…

Ardbeg Ten 46%
Cafe Bulldog

Ardbeg Ten 46%

Hodnocení whisky podle M. Jacksona (Whisky Magazin) Aroma: podehtované lano.

Akce

Whisky

Rumy

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi