Tamdhu

  • Založena: 1896
  • Majitel: Peter J. Russell Group
  • Region: Speyside
  • Stav: činná pálenice, nemá středisko pro návštěvníky
  • Kapacita: 4 000 000 litrů, roční produkce 3,4 mil. l.
  • Použití do směsí: (v minulosti nebo nyní) Famous Grouse, Cutty Sark, Lang´s, J & B, Dunhill
  • Procentní podíl: prodávaný jako sladová whisky: 1% (50 000 lahví)

Tamdhu leží spolu s nejbližšími sousedkami Cardhu a Knockando v srdci Speyside. Jako sladová se dobře prodává v zemích okolo Středozemního moře a ve Spojených státech, ale lví podíl jde do směsových whisky. Od roku 1997 je jednou z nich Dunhill a pálenice má na štítu napsáno „Domov Dunhill“. Tamdhu byla jednou z prvních pálenic, které instalovaly ke sladování Saladinovu skříň (viz obrázek), vynález Charlese Saladina z 90. let 19. století (úplně první byla North British v roce 1948). Dodnes si sami sladují veškerý ječmen a mají dostatečně velkou kapacitu (10 Saladinových skříní), aby mohli dodávat slad i do jiných pálenic.

Pálenice má jednu vystírací káď typu semi-Lauter o kapacitě 10,7 t a devět kvasných kádí z oregonské borovice (každá o kapacitě 51 000 až 53 500 l), které dodávají mladinu třem párům destilačních kotlů. Tamdhu má v areálu čtyři skladiště se sudy prokládanými dřevem a jedno policové. Až do roku 1999 patřila Tamdhu společnosti Highland Distillers, od založení v roce 1887 uznávanou v odvětví skotské whisky. Ke konci 80. let 19. století, kdy společnosti patřily Glenrothes, Bunnahabhain, Glenglassaugh a Tamdhu, byla prakticky největší skupinou v branži sladové whisky po stránce kapacity. Pak v roce 1937 zakoupila Highland Park a v roce 1996 Macallan. Během let se společnost Highland Distillers stále více angažovala v uznávaných směsích jako Cutty Sark a Famous Grouse, čímž se z ní stal zajímavý terč pro akvizici. Společnost se v 70. letech minulého století dvakrát pokoušeli získat kupci z druhé strany Atlantiku (nejprve Seagram, pak Hiram Walker), až ji nakonec v r. 1999 úspěšně získala skupina Edrington (s Wm. Grant). Edrington byla založena jen několik let předtím jako obchodní zastřešení firem Robertson a Baxter a Clyde Bonding. Výroba v palírně byla v listopadu 2009 pozastavena a o několik měsíců později se zastavil také provoz ve sladovně. V červnu 2011 palírnu koupila firma Peter J. Russell Group, která již vlastní palírnu Glengoyne. Můžeme tedy očekávat celkové obrození jednosladových destilátů z této palírny.

Akce

Whisky

Rumy

Cafe Bulldog Angostura 1919

ANGOSTURA 1919

Jeden z nejúspěšnějších rumů Angostura, pojmenován po roce, kdy byl poprvé uložen do sudů. Lehký blend rumů, jež zrály ve znovu vypálených sudech po bourbonu až osm let. Chuťově mimořádně vyvážený, na patře suchý s náznaky karamelu, pražených ořechů, vanilky, pepře a stopami vypáleného dřeva, které přetrvávají. Rum určený pro pomalé popíjení s komplexním aroma kakaa, vanilky a kokosu.

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi