Skip to content

Glendronach

  • Založena: 1826
  • Majitel: BenRiach – GlenDronach Distilleries Co. Ltd.
  • Region: Speyside
  • Stav: činná pálenice, kapacita 1 400 000 l
  • Použití do směsí: Teacher´s Highland Cream, Ballantine´s
  • Procentní podíl: prodávaný jako sladová whisky: 37%

Díky úspěchu Ballantine´s bylo možné zavřenou pálenici Glendronach 14. května 2002 znovu oživit a uvést do provozu. Tehdejší majitelé, společnost Allied Domecq, prostě museli otevřít kohoutky, aby uspokojili poptávku po své populární směsové whisky. I když si Ballantine´s (a do jisté míry i Teacher´s) vynutily znovuotevření, pozornost se brzy zaměřila na zdejší single malt, jak se začala víc a víc prodávat. Pálenice nemohla udělat pro zmatení svých příznivců víc: od začátku 90. let minulého století nahrazovala jedna verze druhou. Nejprve byla dvanáctiletá Original skladovaná převážně v bourbonových sudech a zároveň dvanáctiletá, která dozrávala ve dřevě po sherry. Obě nakonec nahradila dvanáctiletá Traditional, což byla kombinace po bourbonu a sherry. Pak následovala patnáctiletá se 100% dozráváním v sudech po sherry, načež ji nahradila nová dvanáctiletá Original s dozráváním vesměs po sherry, ale v roce 2004 s dokončením zrání v sudech po bourbonu.

Řadu let byla Glendronach poslední skotskou pálenicí, která vytápěla kotle uhlím. Majitelé, firma Allied Domecq, zjevně plánovali rekonstrukci pálenice, aby vyhovovala směrnicím EU, ale pak si to rozmysleli. Od dubna do září 2005 byla ale Glendronach uzavřená kvůli náhradě vytápění uhlím parou. Glendronach je pravděpodobně jednou ze sladových whisky, které se nejvíc mění a budou měnit kvůli změnám v postupech výroby a dozrávání. Příklady z dřívějška ukazují, že při přechodu na nepřímé vyhřívání parou se charakter lihoviny často mění. Whisky z destilačních kotlů postaru roztápěných uhlím bude ještě k dostání pár let, pak se ukáže, jak se charakter zdejší sladové změnil. Další známka starých časů, humnová sladovna, dosud existuje v nedotčené podobě, ale od roku 1996 se nepoužívá. Dnes se nakupuje hotový, nerašelinový slad, ale před několika desítkami let byla Glendronach s až 12-14 ppm mnohem rašelinovější. Od nového otevření pálenice v roce 2002 se používaly pouze sudy od bourbonu.Whisky po sherry z pálenice Glendronach měla vždycky oddané příznivce po celém světě. Před čtyřiceti lety byla Glendronach mezi pěti nejpopulárnějšími sladovými světa. Noví majitelé mají ctižádostivý plán obnovit tento dřívější status. Jak oznámili v září 2009, v dalších letech budou do sudů po sherry investovat 5 milionů GBP a další 2 miliony do propagace značky a zaměstnanců.

Záparová káď v Glendronach je litinová, tradičního typu rake & plough s hrably a měděným poklopem o kapacitě 3,76 t. Kvasných kádí je 9, z toho 6 je vyrobeno z oregonské douglasky a 3 z modřínu, s rozbíječem pěny. Kysličník uhličitý se z kvasných kádí odvádí zvláštním odvětrávacím systémem. Pálenice má dva páry destilačních kotlů. Spekulace o skutečných záměrech společnosti Pernod Ricard s Glendronach skončily v létě 2008, kdy bylo oznámeno, že je na prodej. Před několika lety měla o Glendronach zájem nezávislá stáčírna Duncan Taylor. Konečnými kupci se ale stali majitelé pálenice BenRiach v čele s Billym Walkerem. Cena se odhaduje kolem 15 mil. GBP. Když společnost BenRiach koupila v roce 2008 pálenici Glendronach, měla za cíl prodat za rok 2009 150 000 lahví. Místo toho jich prodala 300 000 a zajistila si pevné místo na trzích jako USA, Francie, Tajwan a Skandinávie. Na jaře 2010 také otevřela nové středisko pro návštěvníky, a to přesto, že bylo dvakrát vyplavené. Noví majitelé s koupí pálenice převzali přes 9 000 sudů zrající whisky. V šesti skladištích jsou nejstarší z roku 1968. V současné době se provádí 18 až 22 dávek zápary týdně, z čehož se vyrobí 1,2 milionu litrů alkoholu. Zhruba 50% jde na verze sladové pro trh, zbytek se prodává společnosti Pernod Ricard na směsové whisky.

Akce

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Rumový Valentýn

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Whisky

Rumy

Cafe Bulldog Kirk & Sweeney aged 18 years

Kirk & Sweeney aged 18 years

Kolekce rumů zastřešená kalifornskou společností 35 Maple Street spirits sídlící v srdci vinařské oblasti Sonoma. Kirk a Sweeney 18 year old je rum vytvořený v Dominikánské republice ze surové cukrové třtiny. Poté, co byl destilovaný, byl rum 18 let v amerických dubových sudech. Rum má hlubokou jantarovou a duhovou barvu mědi. Vůně je tónech sušeného ovoce a toastového chleba. Na patře jsou náznaky medu, karamelu, dále vede k jemnějším tónům mandlí a vanilky, které nakonec dávají cestu k fíkům, sušeným švestkám, karamelu a třešní na povrch.

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi