Skip to content

Auchroisk

  • Založena: 1974
  • Majitel: společnost Diageo
  • Region: Speyside
  • Stav: činná pálenice, kapacita 3 580 000 l
  • Použití do směsí: (v minulosti nebo nyní): J&B Rare
  • Procentní podíl: prodávaný jako sladová whisky: 1%

Pálenice Auchroisk se nachází ve vesnici Mulben mezi Keithem a Craigellachie. Společnost International Distillers & Vintners (IDV) si vybrala místo pro tuto pálenici s ohledem na jakost a dostupnost vody, stejně jako tomu bylo u Knockdhu před 75 lety. Objevili pramen Dorie’s Well asi 1,5 km od palírny a po rozboru vody v laboratoři Glen Spey dospěli k závěru, že místo je ideální. Místo i s právem užívat vodu odkoupili v roce 1974 za 5 milionů GBP (v dnešních penězích 50 milionů GBP). Společnosti IDV, jejíž vlajkovou lodí byla skvěle prodejná směs J&B Rare, měla za cíl zajistit si sladovou whisky do směsí. Přestože v letech 1968 až 1970 kvůli tomu rozšířila kapacity Strathmill, Knockando a Glen Spey, bylo založení Auchroisk také nezbytné. Její kvalita předčila očekávání a single malt se stáčela pod názvem Singleton, protože se mělo za to, že zákazníci nebudou umět vyslovit Auchroisk. Po několika letech od tohoto názvu upustili a od té doby se whisky prodává pod názvem pálenice. J&B Rare byla mnoho let druhou nejprodávanější směsovou skotskou na světě (celkem 64 milionů lahví v roce 2006) po Johnnie Walker Red Label. Od roku 2001 odbyt poklesl a hrozí, že ji předstihne Ballantines.

Přestože ji firma Justerini & Brooks vybudovala zejména kvůli své hlavní směsi J&B, mistr blender Jim Milne chtěl zdejší whisky dostat na trh také jako single malt. Nebyl ale příliš spokojený s jejím stylem, takže whisky z jednoho sladu vyzrávanou v sudech po bourbonu nechal další rok dokončit zrání v sudech po sherry. Milne také vytvořil legendární verzi J&B s názvem Ultima – směs 116 sladových a 12 obilných whisky.Jádro sortimentu sestává z 10leté Flora a Fauna a 28leté uvedené na trh v řadě Rare Malts v roce 2003. Nezávislá stáčení jsou vzácná. K novějším patří Port Finish 1990 a Medoc Finish 1994, které uvedla na trh firma Ian MacLeod v letech 2004-2005, 14letá Syrah Finish od firmy Murray MacDavid , 30letá od Douglas Laing a Connoisseur’s Choice 1993 od Gordon & MacPhail. K nedávným nezávislým stáčením patří osmnáctiletá od Blackadder a skutečně stará z roku 1975 od firmy Douglas Laing. Auchroisk má jednu nerezovou záparovou káď typu semi-Lauter o kapacitě 12 t a osm nerezových kvasných kádí (každá o objemu 53 000 l). Kvašení v nich často probíhá hodně energicky. Proti přetečení používá většina pálenic rotační lopatky, ale v Auchroisk je každá kvasná káď vybavena čtyřmi nerezovými tyčemi s obsahem vlákninového roztoku k zamezení tvorby pěny. Auchroisk má čtyři páry destilačních kotlů a na to, že je pálenicí střední velikosti, obrovské sklady. Při kapacitě 265 000 sudů může ještě nabízet skladovací prostory dalším pálenicím.

Akce

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Rumový Valentýn

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Whisky

Rumy

Santos Dumont XO

Santos Dumont XO

[vc_row][vc_column][mk_image src=“https://www.cafebulldog.cz/wp-content/uploads/2015/10/Santos-Dumont-XO.jpg“ image_width=“1200″ image_height=“398″ lightbox=“true“ frame_style=“gray_border“][mk_padding_divider size=“30″][vc_row_inner][vc_column_inner width=“1/3″][mk_table style=“style2″] Santos

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi