Auchroisk

  • Založena: 1974
  • Majitel: společnost Diageo
  • Region: Speyside
  • Stav: činná pálenice, kapacita 3 580 000 l
  • Použití do směsí: (v minulosti nebo nyní): J&B Rare
  • Procentní podíl: prodávaný jako sladová whisky: 1%

Pálenice Auchroisk se nachází ve vesnici Mulben mezi Keithem a Craigellachie. Společnost International Distillers & Vintners (IDV) si vybrala místo pro tuto pálenici s ohledem na jakost a dostupnost vody, stejně jako tomu bylo u Knockdhu před 75 lety. Objevili pramen Dorie’s Well asi 1,5 km od palírny a po rozboru vody v laboratoři Glen Spey dospěli k závěru, že místo je ideální. Místo i s právem užívat vodu odkoupili v roce 1974 za 5 milionů GBP (v dnešních penězích 50 milionů GBP). Společnosti IDV, jejíž vlajkovou lodí byla skvěle prodejná směs J&B Rare, měla za cíl zajistit si sladovou whisky do směsí. Přestože v letech 1968 až 1970 kvůli tomu rozšířila kapacity Strathmill, Knockando a Glen Spey, bylo založení Auchroisk také nezbytné. Její kvalita předčila očekávání a single malt se stáčela pod názvem Singleton, protože se mělo za to, že zákazníci nebudou umět vyslovit Auchroisk. Po několika letech od tohoto názvu upustili a od té doby se whisky prodává pod názvem pálenice. J&B Rare byla mnoho let druhou nejprodávanější směsovou skotskou na světě (celkem 64 milionů lahví v roce 2006) po Johnnie Walker Red Label. Od roku 2001 odbyt poklesl a hrozí, že ji předstihne Ballantines.

Přestože ji firma Justerini & Brooks vybudovala zejména kvůli své hlavní směsi J&B, mistr blender Jim Milne chtěl zdejší whisky dostat na trh také jako single malt. Nebyl ale příliš spokojený s jejím stylem, takže whisky z jednoho sladu vyzrávanou v sudech po bourbonu nechal další rok dokončit zrání v sudech po sherry. Milne také vytvořil legendární verzi J&B s názvem Ultima – směs 116 sladových a 12 obilných whisky.Jádro sortimentu sestává z 10leté Flora a Fauna a 28leté uvedené na trh v řadě Rare Malts v roce 2003. Nezávislá stáčení jsou vzácná. K novějším patří Port Finish 1990 a Medoc Finish 1994, které uvedla na trh firma Ian MacLeod v letech 2004-2005, 14letá Syrah Finish od firmy Murray MacDavid , 30letá od Douglas Laing a Connoisseur’s Choice 1993 od Gordon & MacPhail. K nedávným nezávislým stáčením patří osmnáctiletá od Blackadder a skutečně stará z roku 1975 od firmy Douglas Laing. Auchroisk má jednu nerezovou záparovou káď typu semi-Lauter o kapacitě 12 t a osm nerezových kvasných kádí (každá o objemu 53 000 l). Kvašení v nich často probíhá hodně energicky. Proti přetečení používá většina pálenic rotační lopatky, ale v Auchroisk je každá kvasná káď vybavena čtyřmi nerezovými tyčemi s obsahem vlákninového roztoku k zamezení tvorby pěny. Auchroisk má čtyři páry destilačních kotlů a na to, že je pálenicí střední velikosti, obrovské sklady. Při kapacitě 265 000 sudů může ještě nabízet skladovací prostory dalším pálenicím.

Akce

Whisky

Rumy

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi