Springbank

  • Rok založení: 1828
  • Majitel: J & A Mitchell & Co.
  • Region: Campbeltown
  • Výrobní kapacita: 0,7 mil.l
  • Vystírací káď: rake & plough (3,5 t) litinová
  • Kvasné kádě: 6 (21 000 l) ze skandinávského modřínu
  • Délka fermentace: krátká 48 – 72 hod., dlouhá průměrně 96 hod.
  • Kotle na mladinu: 1 (17 000 l)
  • Kotle na lihovinu: 2 (12 200 l)
  • Součást míchané whisky: Mitchell’s 12 Y, Putachieside, Campbeltown Loch, Covent Garden

Campbeltown byl na správném místě ve správnou dobu. Byl zde místní ječmen, rašelina, rychlá cesta po moři, uhlí z dolu v Machrihanish a zkušenost s výrobou whisky. Pak se to všechno dramaticky pokazilo. Mnozí výrobci whisky viděli nikdy nekončící rozkvět, zvyšovali výrobu a jakost klesala. Blendeři se k městu obrátili zády, dávali už přednost lehčím chutím přicházejícím ze Speyside. Prohibice zakončila trh Spojených států. O Campbeltownu se už nemluvilo jako o hlavním městě skotské whisky; říkalo se, že jeho pálenice vyrábějí „smradlavou rybu“, buď že se whisky čerpala do starých sudů od slanečků nebo to prostě byla nesprávně vyrobená rašelinově medicinální whisky po dokapu. Ve 30. letech 20. století zbyly tři pálenice: Springbank, Riechlachan a [Glen] Scotia. Springbank se začala prodávat jako whisky z Vysočiny, ale aspoň přežila. Když v roce 1936 uzavřeli pálenici Reichlachan, zůstaly jen Glen Scotia a Springbank. Springbank byla ta úspěšnější a dnes je nejstarší pálenicí ve Skotsku nepřetržitě vlastněnou rodinou a má pověst výrobce jedné z nejlepších single malts na světě. Provoz je tradiční, což znamená soběstačný s vlastní sladovnou, využitím místní rašeliny a dozráváním a stáčením whisky na místě. Čtyři zaměstnanci tráví jednu ´sezónu´ přeměnou 200 tun ječmene na slad a pak začnou destilovat. Je to neuvědomělý návrat k přirozeným rytmům minulosti, kdy farmáři sklidili a sladovali na podzim a pak v zimě destilovali a krmili dobytek výtlačky.

Není potřeba říkat, že destilovna je jiná. Na začátek jsou zde tři destilační kotle. To není všechno. Kotel na kvas se vytápí přímým ohněm a uhlím, kdežto jeden z kotlů na lihovinu má vanu s červem. „Když se zbavíte přímého ohně,“ říká Frank McHardy, ředitel pálenice, „zbavíte se ožehovacího efektu, který po celou dobu dodává chuť. Je to drahé, ale .. taková je Springbank!“ Při třech kotlích není divu, že destilace je řekněme odlišná. Ne docela trojnásobná, spíš dvaapůlnásobná. Kotel na kvas poskytuje nízkostupňový destilát, který se sbírá do nádrže. Většinou jde do jednoho z kotlů na lihovinu a celek té destilace (dokap) se shromažďuje. Do kotle na konečnou lihovinu jde 80% dokapu a 20% z nádrže na nízkostupňový destilát. Kvas s nízkou tíhou, přímé vytápění, vana s červem. Pálenice je vystavěná k vytváření a maximalizaci komplexnosti. To ale není všechno. Protože jde o Springbank, Frank nevyrábí jen jednu malt, vyrábí tři, a o dovednosti destilatéra vypovídá, že jsou to vysoce kvalitní individuality.

Ne mnoho pálenic by dokázalo vyrobit nerašelinovanou třikrát destilovanou (Hazelburn), dvaapůlkrát destilovanou středně rašelinovou (Springbank) a silně rašelinovou dvakrát destilovanou (Longrow) whisky a udělat to na tak vysoké úrovni. Tady působí podivná magie. Kromě jiného se tyto tři liší použitým sladem, slad pro Springbank je suší šest hodin na hladinu fenolů 25 ppm, Longrow 48 hodin na hladinu fenolů 48 ppm a slad na Hazelburn se suší jen horkým vzduchem. Společnost Springbank na letošní léto ohlásila změny v managementu podniku. Řízení se ujme teprve 36letý Gavin McLachlan. Gavin začal pracovat ve whiskovém odvětví v květnu 2002 jako provozní operátor stáčecí linky, během následujících osmi měsíců prošel další posty a poslední 4 roky pracoval jako asistent managera výroby. Na svém novém pracovním místě bude pracovat po boku výrobního ředitele Franka McHardyho a bude dohlížet na každodenní práce ve Springbank a Glengyle.

Akce

Whisky

Rumy

Manacas Extra

Manacas Extra

V roce 1948, Sanchez Romate poslal svého nejschopnějšího zaměstnance, Juana

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi