- Rok založení: 1828
- Majitel: J & A Mitchell & Co.
- Region: Campbeltown
- Výrobní kapacita: 0,7 mil.l
- Vystírací káď: rake & plough (3,5 t) litinová
- Kvasné kádě: 6 (21 000 l) ze skandinávského modřínu
- Délka fermentace: krátká 48 – 72 hod., dlouhá průměrně 96 hod.
- Kotle na mladinu: 1 (17 000 l)
- Kotle na lihovinu: 2 (12 200 l)
- Součást míchané whisky: Mitchell’s 12 Y, Putachieside, Campbeltown Loch, Covent Garden
Campbeltown byl na správném místě ve správnou dobu. Byl zde místní ječmen, rašelina, rychlá cesta po moři, uhlí z dolu v Machrihanish a zkušenost s výrobou whisky. Pak se to všechno dramaticky pokazilo. Mnozí výrobci whisky viděli nikdy nekončící rozkvět, zvyšovali výrobu a jakost klesala. Blendeři se k městu obrátili zády, dávali už přednost lehčím chutím přicházejícím ze Speyside. Prohibice zakončila trh Spojených států. O Campbeltownu se už nemluvilo jako o hlavním městě skotské whisky; říkalo se, že jeho pálenice vyrábějí „smradlavou rybu“, buď že se whisky čerpala do starých sudů od slanečků nebo to prostě byla nesprávně vyrobená rašelinově medicinální whisky po dokapu. Ve 30. letech 20. století zbyly tři pálenice: Springbank, Riechlachan a [Glen] Scotia. Springbank se začala prodávat jako whisky z Vysočiny, ale aspoň přežila. Když v roce 1936 uzavřeli pálenici Reichlachan, zůstaly jen Glen Scotia a Springbank. Springbank byla ta úspěšnější a dnes je nejstarší pálenicí ve Skotsku nepřetržitě vlastněnou rodinou a má pověst výrobce jedné z nejlepších single malts na světě. Provoz je tradiční, což znamená soběstačný s vlastní sladovnou, využitím místní rašeliny a dozráváním a stáčením whisky na místě. Čtyři zaměstnanci tráví jednu ´sezónu´ přeměnou 200 tun ječmene na slad a pak začnou destilovat. Je to neuvědomělý návrat k přirozeným rytmům minulosti, kdy farmáři sklidili a sladovali na podzim a pak v zimě destilovali a krmili dobytek výtlačky.
Není potřeba říkat, že destilovna je jiná. Na začátek jsou zde tři destilační kotle. To není všechno. Kotel na kvas se vytápí přímým ohněm a uhlím, kdežto jeden z kotlů na lihovinu má vanu s červem. „Když se zbavíte přímého ohně,“ říká Frank McHardy, ředitel pálenice, „zbavíte se ožehovacího efektu, který po celou dobu dodává chuť. Je to drahé, ale .. taková je Springbank!“ Při třech kotlích není divu, že destilace je řekněme odlišná. Ne docela trojnásobná, spíš dvaapůlnásobná. Kotel na kvas poskytuje nízkostupňový destilát, který se sbírá do nádrže. Většinou jde do jednoho z kotlů na lihovinu a celek té destilace (dokap) se shromažďuje. Do kotle na konečnou lihovinu jde 80% dokapu a 20% z nádrže na nízkostupňový destilát. Kvas s nízkou tíhou, přímé vytápění, vana s červem. Pálenice je vystavěná k vytváření a maximalizaci komplexnosti. To ale není všechno. Protože jde o Springbank, Frank nevyrábí jen jednu malt, vyrábí tři, a o dovednosti destilatéra vypovídá, že jsou to vysoce kvalitní individuality.
Ne mnoho pálenic by dokázalo vyrobit nerašelinovanou třikrát destilovanou (Hazelburn), dvaapůlkrát destilovanou středně rašelinovou (Springbank) a silně rašelinovou dvakrát destilovanou (Longrow) whisky a udělat to na tak vysoké úrovni. Tady působí podivná magie. Kromě jiného se tyto tři liší použitým sladem, slad pro Springbank je suší šest hodin na hladinu fenolů 25 ppm, Longrow 48 hodin na hladinu fenolů 48 ppm a slad na Hazelburn se suší jen horkým vzduchem. Společnost Springbank na letošní léto ohlásila změny v managementu podniku. Řízení se ujme teprve 36letý Gavin McLachlan. Gavin začal pracovat ve whiskovém odvětví v květnu 2002 jako provozní operátor stáčecí linky, během následujících osmi měsíců prošel další posty a poslední 4 roky pracoval jako asistent managera výroby. Na svém novém pracovním místě bude pracovat po boku výrobního ředitele Franka McHardyho a bude dohlížet na každodenní práce ve Springbank a Glengyle.