Skip to content

Knockdhu

Knockdhu

  • Založena: 1893
  • Majitel: společnost Inver House Distillers (Thai Beverages plc)
  • Region: Speyside
  • Stav: činná pálenice, kapacita 1 650 000 litrů

Pálenice Knockdhu leží na skotské Vysočině, na samém okraji regionu Speyside ve vesničce Knock. Založili ji v roce 1894, když bylo na nedalekém kopci Knock objeveno několik pramenů. Tomuto kopci říkají místní anCnoc, což pochází z gaelského „černý kopec“. Na vřes a jinou vegetaci působí místní podnebí tak, že se v přirozených stínech jeví jako černá. V této krásné pálenici poblíž Huntly na Vysočině majitelé, společnost Inver House, v posledních několika letech hodně investovali do technických vylepšení. Rok 2010 nebyl výjimkou, spustili nový systém vypouštění mláta a napouštění sladu. Pálenice je vybavena nerezovou zcezovací záparovou kádí, která byla instalována v roce 2009, ale nechali jí staré měděné víko, šesti kvasnými káděmi z oregonské borovice a jedním párem kotlů. Lihovina se kondenzuje pomocí litinové vany s červem. Majitelé udělali dobře, když vyměnili starou litinovou záparovou káď. Nová má stejný průměr, ale je hlubší než její předchůdkyně, a umožnila tak zvýšení kapacity o 100 000 litrů ročně. Podobně jako v roce 2010 funguje pálenice nepřetržitě a připravuje se zde 19-20 dávek zápary týdně. Okolo 15 % produkce je určeno k použití jako single malt. Plní se na místě, kdežto zbytek se odváží v tankerech do Airdrie. Obecně se používá směs sudů po sherry a bourbonu, ale prováděli zajímavé experimenty se sudy po rumu; výsledky teprve uvidíme. Sudy se skladují v pěti skladištích. Podobně jako mnoho jiných pálenic postihlo Knockdhu v lednu 2010 velké množství sněhu a dvě skladiště byla víceméně zničena. V roce 2011 však bylo jedno skladiště opět vybudováno.

Poptávka po rašelinových single malts se rok od roku zvyšuje a výrobci, zejména na Islay, jsou stále méně ochotní prodávat cokoli za svých zásob ostatním. Ti, kteří potřebují do svých směsí rašelinovou whisky a nemají své vlastní pálenice, tak mají problém. Společnost Inver House je v mnohem lepší pozici – okolo 90 % jejich sladových jsou směsové skotské a některé z nich potřebují určité množství rašelinové whisky. Inver House vlastní pět pálenic, a třebaže žádná z nich nebyla známá kvůli rašelinové whisky, dvě z nich (Knockdhu a Balblair) ji vyrábějí alespoň část roku. Produkce Knockdhu se během roku 2011 zvýšila, z 25 % je rašelinová s obsahem fenolů 15-20 ppm v nově vyrobené lihovině. Kvůli zvýšení produkce Knockdhu loni dokonce zkrátila vánoční přetržku ve výrobě, takže letos se dostane na 1,65 milionů litrů alkoholu. Největší trhy představují VB, USA, Švédsko a Německo, v roce 2009 se prodalo téměř 14 000 beden. Jádro sortimentu sestává z dvanáctileté a šestnáctileté a 1975 Vintage. Jediné nové stáčení roku 2010 byl ročník 1995 v omezeném množství, z něhož šla polovina na německý trh. V roce 2011 přišlo na trh stáčení 1996 Vintage, další bude následovat v roce 2012, a sice 35letá, nejstarší stáčení, jaké zatím majitelé uvolnili do prodeje.

Akce

Whisky

Glendronach Peated

Vůně je po tropickém ovoci, vanilkovém krému, která se prolíná se spáleným dubem. Chuť je skořicová, více dřeva a kouře následně pak medová a po sušencýh rozinkách.

Rumy

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi