Skip to content

Knockdhu

  • Založena: 1893
  • Majitel: společnost Inver House Distillers (Thai Beverages plc)
  • Region: Speyside
  • Stav: činná pálenice, kapacita 1 650 000 litrů

Pálenice Knockdhu leží na skotské Vysočině, na samém okraji regionu Speyside ve vesničce Knock. Založili ji v roce 1894, když bylo na nedalekém kopci Knock objeveno několik pramenů. Tomuto kopci říkají místní anCnoc, což pochází z gaelského „černý kopec“. Na vřes a jinou vegetaci působí místní podnebí tak, že se v přirozených stínech jeví jako černá. V této krásné pálenici poblíž Huntly na Vysočině majitelé, společnost Inver House, v posledních několika letech hodně investovali do technických vylepšení. Rok 2010 nebyl výjimkou, spustili nový systém vypouštění mláta a napouštění sladu. Pálenice je vybavena nerezovou zcezovací záparovou kádí, která byla instalována v roce 2009, ale nechali jí staré měděné víko, šesti kvasnými káděmi z oregonské borovice a jedním párem kotlů. Lihovina se kondenzuje pomocí litinové vany s červem. Majitelé udělali dobře, když vyměnili starou litinovou záparovou káď. Nová má stejný průměr, ale je hlubší než její předchůdkyně, a umožnila tak zvýšení kapacity o 100 000 litrů ročně. Podobně jako v roce 2010 funguje pálenice nepřetržitě a připravuje se zde 19-20 dávek zápary týdně. Okolo 15 % produkce je určeno k použití jako single malt. Plní se na místě, kdežto zbytek se odváží v tankerech do Airdrie. Obecně se používá směs sudů po sherry a bourbonu, ale prováděli zajímavé experimenty se sudy po rumu; výsledky teprve uvidíme. Sudy se skladují v pěti skladištích. Podobně jako mnoho jiných pálenic postihlo Knockdhu v lednu 2010 velké množství sněhu a dvě skladiště byla víceméně zničena. V roce 2011 však bylo jedno skladiště opět vybudováno.

Poptávka po rašelinových single malts se rok od roku zvyšuje a výrobci, zejména na Islay, jsou stále méně ochotní prodávat cokoli za svých zásob ostatním. Ti, kteří potřebují do svých směsí rašelinovou whisky a nemají své vlastní pálenice, tak mají problém. Společnost Inver House je v mnohem lepší pozici – okolo 90 % jejich sladových jsou směsové skotské a některé z nich potřebují určité množství rašelinové whisky. Inver House vlastní pět pálenic, a třebaže žádná z nich nebyla známá kvůli rašelinové whisky, dvě z nich (Knockdhu a Balblair) ji vyrábějí alespoň část roku. Produkce Knockdhu se během roku 2011 zvýšila, z 25 % je rašelinová s obsahem fenolů 15-20 ppm v nově vyrobené lihovině. Kvůli zvýšení produkce Knockdhu loni dokonce zkrátila vánoční přetržku ve výrobě, takže letos se dostane na 1,65 milionů litrů alkoholu. Největší trhy představují VB, USA, Švédsko a Německo, v roce 2009 se prodalo téměř 14 000 beden. Jádro sortimentu sestává z dvanáctileté a šestnáctileté a 1975 Vintage. Jediné nové stáčení roku 2010 byl ročník 1995 v omezeném množství, z něhož šla polovina na německý trh. V roce 2011 přišlo na trh stáčení 1996 Vintage, další bude následovat v roce 2012, a sice 35letá, nejstarší stáčení, jaké zatím majitelé uvolnili do prodeje.

Akce

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Rumový Valentýn

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Whisky

Rumy

Presidente Rum

Presidente

Rum Presidente není věnován všem prezidentům v pravém slova smyslu, ale

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi