Skip to content

Blair Athol

  • Založena: 1798
  • Majitel: společnost Diageo
  • Region: Východní Vysočina
  • Stav: činná pálenice, kapacita 2 500 000 litrů
  • Použití do směsí: (v minulosti nebo nyní): Bell’s, Johnnie Walker Blue Label
  • Procentní podíl: prodávaný jako sladová whisky: neoficiálně 5%

Pověst Blair Athol je do určité míry vázaná na zdejší single malt jako součást směsových whisky Bell’s, ale pálenice si získala reputaci i sama o sobě. 12letá single malt se dobře prodává a v květnu 2010 rozšířili sortiment o nové stáčení výhradně do pálenice. Vynikající středisko pro návštěvníky přitahuje 40 000 osob za rok. Navzdory svému názvu neleží pálenice v Blair Athol, ale několik mil na jih v Pitlochry, velmi blízko Edradouru. Samotná vesnice Blair Athol stojí za návštěvu – je zde Blair Castle, nejnavštěvovanější soukromé sídlo v Británii a domov 11. vévody z Athollu, a Atholl Highlanders, jediná zbývající soukromá armáda v Evropě. Dvakrát ročně se zde také scházejí Keepers of the Quaich, výlučná společnost skotské whisky. Byla založena k propagaci skotského whiskového odvětví po celém světě a oceňuje osoby, které k tomu významným způsobem přispěly. Dnes má 1563 Držitelů quaichu a 89 Mistrů quaichu, kteří dohromady zastupují 79 zemí. Sladová z Blair Athol se používala do směsové whisky už v polovině 19. století a spojení s míchanými skotskými Bell’s je pravděpodobně stejně staré. Nicméně teprve ve 30. letech 20. století získala pálenici, která se dnes považuje za duchovní domov Bell’s, firma Arthur Bell & Sons.

Pálenice je vybavena záparovou kádí typu semi-lauter a dvěma páry kotlů. Převážnou část léta 2010 byla pálenice Blair Athol uzavřena kvůli přestavbě. Čtyři kvasné kádě z nerezu a čtyři ze dřeva vyměnili za šest nerezových. Může se to zdát divné ze dvou důvodů: předně mívá společnost Diageo v pálenicích se středisky pro návštěvníky dřevěné kvasné kádě, protože vypadají „autentičtěji“. Druhý důvod je, že většina výrobců není ochotna změnit cokoli ze zařízení, a přechod od dřeva k nerezu během kvašení by mohl změnit charakter lihoviny. Kotel na mladinu č. 2 byl v lednu 2007 renovovaný. Všechny kotle roztápí plyn ze Severního moře. S výjimkou tří týdnů na přelomu dubna a května funguje pálenice sedm dní v týdnu a vyprodukuje 2,5 milionu litrů lihoviny. Slad se dováží ze sladovny společnosti Diageo v Roseisle. Část lihoviny určená do směsí Bell’s (90-95 %) dozrává vesměs v sudech po bourbonu, zbytek v sudech po sherry.

Nedá se říci, že by majitelé zrovna zaplavovali trh stáčeními. Do roku 2010 představovala jediné oficiální stáčení 12letá z řady Flora a fauna. V květnu 2010 uvedla pálenice do prodeje single malt z poprvé plněného sudu po sherry v síle ze sudu a bez uvedení stáří, které se dostane výhradně v pálenici. Pár měsíců předtím dala do prodeje single cask vydestilovanou v roce 1995 jako součást řady Manager’s Choice. K nezávislým stáčením patří dvě Old Malt Cask od firmy Douglas Laing, 13- a 27letá, a 29letá od Signatory uvedená na trh v roce 2005 a 12letá a 18letá od firmy Douglas Laing. Míchaná whisky Bell’s je dnes třetí nejvýznamnější ve stáji Diageo (po Johnniem Walkerovi a J&B). V roce 2010 se jí prodalo okolo 2,4 milionu beden, čímž se dostává na 8. místo v seznamu deseti nejlepších. Ve VB je to však skotská whisky číslo jedna. V několika uplynulých letech těsně soupeřila s Famous Grouse, ale v roce 2009 udělala Bell’s obrovský krok kupředu, a teď má 20 % trhu ve VB. V roce 1993 byl její sortiment rozšířen, takže kromě Original k němu patřila i 8letá, k nim se v roce 2003 připojila blended malt Special Reserve.

Akce

Whisky

Rumy

Cafe-Bulldog-Havana-Club-Union-Cohiba

Havana Club Union Cohiba

Havana Club Unión Cohiba Atmosphere je novým přírůstkem do prestižní Icónica Collection, již doposud tvořily rumy Havana Club Selección de Maestros, Havana Club Añejo 15 Años a Havana Club Máximo Extra Añejo (ten zatím u nás ještě neochutnáte).

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi