Auchentoshan

  • Rok založení: 1800 (1823)
  • Majitel: Suntory
  • Region: Nížina
  • Výrobní kapacita: 1,75 mil. l
  • Vystírací káď: Semi-Lauter (6,825 t) z nerezové oceli s měděným poklopem
  • Kvasné kádě: 7 (34 000 l), 4 z oregonské borovice, 3 z nerezové oceli
  • Délka fermentace: 52 hod.
  • Kotle na mladinu: 1 (17 500 l)
  • Kotle na lihovinu: 1 (9 000 l), třetí kotel 1 (11 580 l)
  • Součást míchané whisky: Rob Roy, Islay Legend, Royal Chalice, Prime Blue

Pálenice Auchentoshan (vyslovuje se ock-en-tosh-an, což se z místní formy gaelštiny překládá jako“cíp pole“) leží při silnici A82, která vede z Clydebank při okraji Glasgowa, a uvidíme ji, když se touto silnicí vydáme k Loch Lomond. Ve skotské Nížině kdysi whiskové odvětví vzkvétalo. Jak se časem změnila móda, přestal být styl Nížiny v oblibě, pálenice se zavíraly a přestavovaly. Dnes zůstávají v provozu jen tři nížinné pálenice: Bladnoch, Glenkinchie a Auchentoshan. Bladnoch se jako single malt hůře shání, kdežto Glenkinchie měla štěstí, že ji společnost Diageo vybrala do kolekce Classic Malts, takže její budoucnost se jeví zajištěná. Zbývá Auchentoshan, kterou lze s jistotou datovat do roku 1823, i když historie firmy svědčí, že by mohla být totožná s pálenicí Duntocher, u níž byl provoz zaznamenán už v roce 1800. Během 19. století pálenice několikrát změnila majitele a byla postupně rozšiřována. Většina starých archívních záznamů se bohužel ztratila nebo byla zničena v roce 1940 při zásahu Luftwaffe, a tak je raná historie Auchentoshan spíše tušená než podložená fakty.

Během dvousetleté historie šest majitelů pálenici dobře sloužilo, což platí i o současném – firmě Morrison Bowmore Distillers, nyní zcela vlastněné japonskou společností Suntory. MBD je snad nejznámější jako správce Bowmore na Islay, ale patří jí i Glen Garioch a vyrábí směsové whisky. Auchentoshan je velmi úpravná pálenice, počínaje záhonky a vzorně udržovanými budovami, a za bezchybným vzhledem se skrývá plánovitý přístup k řízení jakosti. Ředitel pálenice je schopen poskytnout informaci o každé fázi výrobního procesu. Hrdě vysvětluje, že pokud by to bylo nutné, dokáží vysledovat nejen odrůdu a výtěžek každé várky sladu, ale i farmu, kde ječmen vypěstovali, a datum setby. V této době obav z potravin, geneticky ošetřené úrody a zvýšené odpovědnosti za výrobek je naprostá vysledovatelnost surovinových ingrediencí nezbytná k zajištění jakosti výrobku. V Auchentoshan jsou právem hrdí, že v roce 1993 vyhověli náročné BS 5750 v řízení jakosti a byli tak první pálenicí single malt, která toho docílila. Pálenice často získává ocenění na International Spirits Challenge a International Wine and Spirit Competition: je držitelkou bronzové, stříbrné i zlaté medaile. Samotná společnost Morrison Bowmore byla v roce 1995 vyhodnocena jako ´Destilatér roku´ a třikrát po sobě dostala cenu britské královny. Auchentoshan ročně vyrobí 1 200 000 litrů lihoviny, většina jde do směsí, ale stále větší procentní podíl se rezervuje k prodeji jako single malt. Pálenice už dávno nemá vlastní sladovnu. Zmíněný plně vysledovatelný slad se dodává připravený k záparování. Používají slad z výhradně skotských odrůd ječmene, směsi Optic a Chalice, a v pálenici mají neustále uskladněno až 75 tun.

Akce

Cafe Bulldog - ochutnávka rumů 10.10.2019

První podzimní ochutnávka rumů v Cafe Bulldog

V Cafe Bulldog máme na 10.10. připravenou první podzimní ochutnávku rumů. na výběr máte z těchto lahví: Canuto 7 Y.O. Gift Box, Hampden Estate, Cihuatán Nikté, Guadeloupe 2014 La Maison Bottling Note, West Indies R&c Merchants British West Indies Xo.

Whisky

Cafe Bulldog Bruichladdich Octomore 7.1

Bruichladdich Octomore 7.1

Proč lézt do komínu s hořící rašelinou, případně zápasit nerovný zápas s fenolovým monstrem, když si stejný zážitek můžete vychutnat v klidu usazeni se sklenkou naprosto unikátní whisky v ruce? Octomore – nejvíce rašelinová whisky na světě se představuje svojí další limitovanou edicí, která potěší milovníky rašelinové whisky, jako žádná jiná.

Rumy

Cafe Bulldog Hispanico Elixir

Hispánico „Elixír”

Hispánico je naprosto unikátní směs vyzrálých rumů pocházející výhradně z hispánských (tedy kromě jiného španělsky mluvících zemí, jinak historicky provázaných právě se Španělskem , kontinentálních zemí Jižní a Střední Ameriky a Karibských ostrovů, s dominantním zastoupením Venezuely a Dominikánské republiky.

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi