Skip to content

Auchentoshan

  • Rok založení: 1800 (1823)
  • Majitel: Suntory
  • Region: Nížina
  • Výrobní kapacita: 1,75 mil. l
  • Vystírací káď: Semi-Lauter (6,825 t) z nerezové oceli s měděným poklopem
  • Kvasné kádě: 7 (34 000 l), 4 z oregonské borovice, 3 z nerezové oceli
  • Délka fermentace: 52 hod.
  • Kotle na mladinu: 1 (17 500 l)
  • Kotle na lihovinu: 1 (9 000 l), třetí kotel 1 (11 580 l)
  • Součást míchané whisky: Rob Roy, Islay Legend, Royal Chalice, Prime Blue

Pálenice Auchentoshan (vyslovuje se ock-en-tosh-an, což se z místní formy gaelštiny překládá jako“cíp pole“) leží při silnici A82, která vede z Clydebank při okraji Glasgowa, a uvidíme ji, když se touto silnicí vydáme k Loch Lomond. Ve skotské Nížině kdysi whiskové odvětví vzkvétalo. Jak se časem změnila móda, přestal být styl Nížiny v oblibě, pálenice se zavíraly a přestavovaly. Dnes zůstávají v provozu jen tři nížinné pálenice: Bladnoch, Glenkinchie a Auchentoshan. Bladnoch se jako single malt hůře shání, kdežto Glenkinchie měla štěstí, že ji společnost Diageo vybrala do kolekce Classic Malts, takže její budoucnost se jeví zajištěná. Zbývá Auchentoshan, kterou lze s jistotou datovat do roku 1823, i když historie firmy svědčí, že by mohla být totožná s pálenicí Duntocher, u níž byl provoz zaznamenán už v roce 1800. Během 19. století pálenice několikrát změnila majitele a byla postupně rozšiřována. Většina starých archívních záznamů se bohužel ztratila nebo byla zničena v roce 1940 při zásahu Luftwaffe, a tak je raná historie Auchentoshan spíše tušená než podložená fakty.

Během dvousetleté historie šest majitelů pálenici dobře sloužilo, což platí i o současném – firmě Morrison Bowmore Distillers, nyní zcela vlastněné japonskou společností Suntory. MBD je snad nejznámější jako správce Bowmore na Islay, ale patří jí i Glen Garioch a vyrábí směsové whisky. Auchentoshan je velmi úpravná pálenice, počínaje záhonky a vzorně udržovanými budovami, a za bezchybným vzhledem se skrývá plánovitý přístup k řízení jakosti. Ředitel pálenice je schopen poskytnout informaci o každé fázi výrobního procesu. Hrdě vysvětluje, že pokud by to bylo nutné, dokáží vysledovat nejen odrůdu a výtěžek každé várky sladu, ale i farmu, kde ječmen vypěstovali, a datum setby. V této době obav z potravin, geneticky ošetřené úrody a zvýšené odpovědnosti za výrobek je naprostá vysledovatelnost surovinových ingrediencí nezbytná k zajištění jakosti výrobku. V Auchentoshan jsou právem hrdí, že v roce 1993 vyhověli náročné BS 5750 v řízení jakosti a byli tak první pálenicí single malt, která toho docílila. Pálenice často získává ocenění na International Spirits Challenge a International Wine and Spirit Competition: je držitelkou bronzové, stříbrné i zlaté medaile. Samotná společnost Morrison Bowmore byla v roce 1995 vyhodnocena jako ´Destilatér roku´ a třikrát po sobě dostala cenu britské královny. Auchentoshan ročně vyrobí 1 200 000 litrů lihoviny, většina jde do směsí, ale stále větší procentní podíl se rezervuje k prodeji jako single malt. Pálenice už dávno nemá vlastní sladovnu. Zmíněný plně vysledovatelný slad se dodává připravený k záparování. Používají slad z výhradně skotských odrůd ječmene, směsi Optic a Chalice, a v pálenici mají neustále uskladněno až 75 tun.

Akce

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Rumový Valentýn

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Whisky

Rumy

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi