Skip to content

Caol Ila

Caol Ila

Sat just along the coast from Port Askaig, Caol Ila looks out over the Sound of Islay towards Jura. Despite its relative proximity to civilisation, it is relatively hidden, thank to the steep descent down to the distillery from the main road – as Alfred Barnard said of his visit in the 1880s: ‘But the way is so steep, and our nerves none of the best, that we insist upon doing the remainder of the descent on foot, much to the disgust of the driver, who muttered strange words in Gaelic.’

While Caol Ila was founded in 1846, it has changed vastly over its history. By the time Barnard visited the distillery, it had already been completely rebuilt once, and it has been continuously expanded since then. In 1972, all of the buildings except for the warehouses were demolished and the current distillery was built.

Now the largest distillery on the island, producing double that of even Laphroaig, Caol Ila’s spirit is a key component of Diageo’s blends. However, over the past decade drinkers have had more opportunity to try the distillery’s whisky and it has been growing in stature as a single malt in its own right. With both peated and unpeated single malt produced at the distillery, there is a range of whiskies available, from the young and feisty to the old and elegant, with both official and independent bottlings picking up fans around the world.

Akce

Whisky

Rumy

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »
Auchentoshan

Auchentoshan

Rok založení: 1800 (1823) Majitel: Suntory Region: Nížina Výrobní kapacita: 1,75 mil. l Vystírací káď: Semi-Lauter (6,825 t) z nerezové oceli s měděným poklopem Kvasné kádě: 7 (34 000 l), 4 z oregonské borovice

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi