Skip to content

Isle of Arran

  • Rok založení: 1995
  • Majitel: Isle of Arran Distillers Ltd.
  • Region: Vysočina – Ostrovy (Arran)
  • Výrobní kapacita: 0,75 mil. l
  • Vystírací káď: Lauter (2,t) z nerezové oceli s měděným poklopem
  • Kvasné kádě: 4 (13 000 l) 3 z oregonské borovice, 1 z norského smrku
  • Délka fermentace: krátká 52 hod., dlouhá 70 hod.
  • Kotle na mladinu: 1 (7 100 l)
  • Kotle na lihovinu: 1 (4 300 l)
  • Součást míchané whisky: Lochranza, Glen Rosa, Royal Island, Island Prince, Robert Burns

O téměř 160 letech čekání od odstavení Lagg Distillery v roce 1837 dostal konečně ostrov Arran novou pálenici. Harold Currie, bývalý ředitel Chivas Brothers a House of Campbell, byl pro to ten správný člověk, protože se odvážil jít proti proudu 90. let 20. století. Vzal na sebe riziko otevření nové pálenice přesto, že společnost United Distillers odstavila v roce 1993 z provozu čtyři pálenice a Whyte a Mackay o dva roky později další čtyři. Financování stavby v celkové hodnotě 1,2 milionu GBP se provádělo pomocí prodeje zakladatelských obligací. Jejich kupci si zajistili pět beden směsové whisky Lochranza k dodání v roce 1998 a pět beden Arran single malt v roce 2001 za 450 GBP. Za 18 měsíců se prodalo 2 500 obligací. Stavba nové pálenice zpravidla obnáší nepředvídané potíže, které oddalují zahájení. V případě Arran se potíž dostavila v podobě páru orlů skalních, který si postavil hnízdo na útesu jihozápadně od pálenice. Stavba se pozastavila, aby nebyli chránění ptáci rušeni. Pálenice má jednu vystírací káď typu Lauter o kapacitě 2 tuny z nerezové oceli. Provádí 5 zápar týdně. Má 4 kvasné kádě, 3 z oregonské douglasky a 1 z norského smrku. Má jeden pár destilačních kotlů. Vyrábějí se různé směsové whisky, například Glen Rosa a Lochranza. Na trh se uvádí i řada směsí a sladových pod jménem Roberta Burnse. Středisko pro návštěvníky postavené v roce 1997 se už s roční návštěvností 45 000 osob zapsalo na mapu. Jeho provoz slavnostně zahájila osobně královna Alžběta II.

Akce

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Rumový Valentýn

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Whisky

Cafe Bulldog HIBIKI Harmony

Hibiki Harmony

Jedná se o míchanou – blended – japonskou whisky. Hibiki znamená v japonštině harmonie a nebo také rezonance, zvučnost. Chutově je sladká, ovocná, hladká. Historie japonské whisky začala v r. 1924, kdy byla založena palírna Yamazaki. Větší zájem o japonskou whisky se však v Evropě probudil až po r. 2001, kdy whisky Yoichi vyhrála cenu časopisu Whisky Magazin. Japonské whisky nabízejí zajímavé srovnání mezi skotskou whisky (podle jejíž receptur se vyrábí) a americkým bourbonem (kterému se blíží používáním nových sudů a vyššími rozdíly teplot při zrání).

Rumy

Cafe Bulldog Rum YELLOW SNAKE

Yellow Snake

Jamajský rum Yellow Snake charakterizuje endemického ostrovního hada. Bohatá chuť je plná květinových vůní, švestkových a vanilkových tónů s plným kulatým tělem. Jamajský rum Yellow Snake charakterizuje endemického ostrovního hada.

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »
Auchentoshan

Auchentoshan

Rok založení: 1800 (1823) Majitel: Suntory Region: Nížina Výrobní kapacita: 1,75 mil. l Vystírací káď: Semi-Lauter (6,825 t) z nerezové oceli s měděným poklopem Kvasné kádě: 7 (34 000 l), 4 z oregonské borovice

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi