Skip to content

Talisker

  • Rok založení: 1830
  • Majitel: Diageo
  • Region: Vysočina – Ostrovy (Skye)
  • Výrobní kapacita: 2,7 mil.l
  • Vystírací káď: semi-Lauter (8 t) z nerezové oceli s měděným poklopem
  • Kvasné kádě: 8 (38 000 l), 4 z oregonské borovice, 4 z brazilské borovice Parana
  • Délka fermentace: krátká 63 – 64 hod., dlouhá více než 90 hod.
  • Kotle na mladinu: 2 (14 706 l)
  • Kotle na lihovinu: 3 (11 024 l)
  • Součást míchané whisky: Johnnie Walker, White Horse, Té Bheag, Macleod’s Isle of Skye

Seznam Scotch Whisky Industry Record z roku 1823 uvádí na ostrově Skye sedm licencovaných palíren. Žádná se nedochovala. Dnešní palírnu Talisker založili na místě zvaném Carbost v roce 1831 Hugh a Kenneth MacAskillové, kteří pocházeli ze sousedního ostrova Eigg, kde měli ovčí farmu. Bratři MacAskillové nebyli dobří palírníci a tak není divu, že palírna v roce 1857 prodělala bankrot a za 500 liber ji kopil Donald McLellan. Ten však v roce 1863 také zkrachoval a palírnu za 500 liber koupil John Anderson, který ji zrenovoval. Další bankrot palírna prodělala v roce 1879, kdy ji za 2 500 liber koupili Roderick Kemp a Alexander Grigor Allan. Palírna poté ještě několikrát zhměnila majitele, až od roku 1987 je majitelem společnost Diageo. Stoupenci Talisker jistě patří k nejoddanějším a zdejší whisky je jednou z těch, jimž se dostává nejvyšších ocenění. Desetiletá šestkrát získala trofej za nejlepší single malt v kategorii ´mladší než 12 let´ na International Wine & Spirit Competition (IWSC), což je vynikající úspěch, jehož žádná jiná sladová nedosáhla. Pálenice do roku 1928 praktikovala trojí destilaci, což je důvodem trochu jiného uspořádání destilačních kotlů, kde dva kotle na mladinu dodávají třem kotlům na lihovinu. Kotle na mladinu mají pozoruhodný vzhled, který se datuje od konstrukce původních kotlů v roce 1830, kdy měly ramena ve tvaru U. Tenká měděná potrubí pod rameny vedou zpět do kotle. Výsledný destilát je tak čistší. Talisker má také pět van s chladicími červy namísto modernější plášťové nebo potrubní varianty využívané ke kondenzaci, čímž se efekt získaný neobvyklým tvarem ramen obrací. Postup se nám může zdát paradoxní, očividně však funguje. Whisky je dost silně rašelinová se silně ostrovním charakterem. Slad se rašelinuje na zhruba 25 ppm.

V roce 1997 si obyvatelé ostrova Skye zakoupili ostrov Eigg (odkud pocházeli zakladatelé pálenice Talisker, bratři MacAskillové), aby zajistili budoucnost pro ostrov i pro sebe. V upomínku na to a jako podporu obyvatelům uvedla Talisker na trh 252 lahví, 102 bylo určeno pro každou rodinu na ostrově a zbytek se prodal, aby výtěžek šel Trustu. Nezávislá stáčení Taliskeru jsou vzácná, a když už se objeví, názvy neodhalují původ například Tactical od firmy Douglas Laing (23tiletá z roku 1982) a Secret Stills 01.01 od firmy Gordon a MacPhail – je to Talisker vydestilovaná v roce 1955 a stáčená 2005. Talisker je v rámci skupiny Diageo single malt, které se v nedávné době dostalo nejvíc pozornosti. Během tří let se odbyt zvýšil přes 40%. Kromě toho byla 18letá Talisker na World Whiskies Awards na jaře 2007 oceněna jako nejlepší whisky z jednoho sladu na světě. Talisker má slad z Glen Ord se specifikací asi 25 ppm. Starou litinovou záparovou káď vyměnili za nerezovou s falešným dnem, čímž se doba záparování zkrátila z deseti na pět hodin. Osum kvasných kádí z borového dřeva dodává zdejší neobvyklé kombinaci dvou kotlů na mladinu a tří na lihovinu, což je pozůstatek z doby, kdy se Talisker destilovala třikrát. Pouze malá část produkce zraje na ostrově (do skladů se vejde 6 000 sudů), zbytek se v tankerech odváží k uskladnění na pevninu. Až do roku 1995 se při návštěvě Skye muselo jet jednou ze tří trajektových linek, avšak v tomtéž roce dokončili most z pevniny přes Loch Alsh na Skye. Některým lidem vadilo, že tak Skye ztratil charakter ostrova, kdežto jiní jsou vděční na kratší fronty na trajekt. Nový most měl zřejmě vliv na počty návštěvníků Talisker. 40 000 lidí je nejvyšší počet za všech ostrovních pálenic kromě Arran. Talisker 57º North byla uvedena na trh v lednu 2008. Název odkazuje jak k zeměpisné šířce, kde pálenice leží, tak k obsahu alkoholu. Zpočátku přišla nejprve do bezcelních obchodů, ale nakonec to je první běžně dostupná Talisker „v plné síle“ (třebaže tohle není síla ze sudu).

Akce

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Rumový Valentýn

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Whisky

Rumy

Cafe Bulldog Rum YELLOW SNAKE

Yellow Snake

Jamajský rum Yellow Snake charakterizuje endemického ostrovního hada. Bohatá chuť je plná květinových vůní, švestkových a vanilkových tónů s plným kulatým tělem. Jamajský rum Yellow Snake charakterizuje endemického ostrovního hada.

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi