Longmorn

Když se John Duff dal v roce 1894 dohromady s Georgem Thomsonem a Charlesem Shirresem, bylo mu 52 let. Společně postavili ve vsi Longmorn jižně od Elginu palírnu stejného jména. Palírna stojí na místě bývalého kostelíku (Longmorn ve skotské keltštině znamená „místo svatého muže“). Byla pojata ve velkém stylu se čtyřmi kotli za cenu 20 000 liber (dnešních asi 57 milionů korun). Ovšem už pět let nato Duff své partnery vyplatil a postavil opodál novou palírnu Benriach. Zatímco Benriach bojovala o přežití, Longmorn od svého založení funguje téměř nepřetržitě. Její klasická květinová spesideská whisky totiž kápla míchačům přímo do noty. Přestože Longmorn leží mezi Rothes a Elginem trochu stranou od A941, uvidíte ji, když budete dávat pozor. Samozřejmě je vidět pagodová střecha, ale slova LONGMORN DISTILLERY jsou obrovskými světlými písmeny napsána na střeše skladiště. Propagovat pálenici tímto nápadným způsobem si trochu protiřečí se snahou majitelů, aby se o této whisky raději moc nemluvilo. Téměř vše ze značné produkce je určeno do směsí, zvlášť Chivas Regal, a blendeři ji milují. Longmorn byla jednou z posledních pálenic, která upustila od roztápění kotlů uhlím (v roce 1994). Osm destilačních kotlů, dost zvláštně umístěných ve dvou oddělených destilovnách, se nyní roztápí pomocí parních cívek. Lihovina se odváží v cisternách do Keithu k plnění. Některé ze sudů (směs sudů po bourbonu a po sherry) se tam uskladní, zbytek se vrací do skladišť v pálenici, buď starších v Longmorn nebo tří nových na pozemcích Benriach. Longmorn byla první pálenice, která přivítala otce japonské whisky Masataku Taketsuru. Ten sem v roce 1919 přijel na návštěvu jako student z Japonska, aby se poučil o výrobě whisky. Přestože v pálenici pobyl jen deset dní, udělala na něho takový dojem, že ji použil jako model, když v roce 1934 založil svou první vlastní pálenici Yoichi na ostrově Hokkaido.

Patnáctiletá Longmorn se označuje jako ´druhá volba všech mistrů blenderů´. Říká se, že nejdřív ocení vlastní whisky a pak Longmorn, a pálenice pochopitelně je na seznamu blenderů z roku 1974 v první dvanáctce. Přesto ale Longmorn mimo kruhy znalců nikdy nebyla široce známá. Důvodem jistě je zdráhavý postoj majitelů ke stáčení a popularita, které se whisky dostalo mezi blendery jakožto oceňované a důležité součásti tak mnohých směsí. V půběhu fúze s Glenlivet a Glen Grant v roce 1970 byla renovována a rozšířena, nejprve na šest destilačních kolů a posléze při poslední výstavbě na osm. Od roku 2000 vlastní Longmorn společnost Chivas Brothers, odnož gigantu Pernod Ricard. Nový vlastník zavedl místo patnáctileté whisky o rok starší verzi a jasně se zaměřil na superprémiovou kategorii sladové whisky.

Akce

Cafe Bulldog - Gin Hendrick's

Gin Hendrick’s v Cafe Bulldog

Skotský gin jako žádný jiný. Díky obsahu výtažků z bulharských damascénských růží a výběrových salátových okurek si ho opravdu nespletete. Ve vůni i chuti dominuje tradiční jalovec a citrusové ovoce, kterým svěží květinově-okurkový doprovod neuvěřitelně sluší. A i když ta kombinace zní prazvláštně, po prvním doušku musíte uznat, že výsledek je geniální. Přidejte k tomu originální lékárenskou láhev a tenhle kousek zkrátka ve své sbírce potřebujete.

Whisky

Rumy

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi