Skip to content

Kilchoman

Kilchoman

  • Rok založení: 2005
  • Region: Islay
  • Výrobní kapacita: 0,12 mil. l.
  • Vystírací káď: semi-Lauter (1 t) z nerezové oceli s měděným poklopem
  • Kvasné kádě: 4 (5 200 l) z nerezové oceli
  • Délka fermentace: krátká 60 – 70 hod., dlouhá 110 hod.
  • Kotle na mladinu: 1 (3 230 l)
  • Kotle na lihovinu: 1 (2 070 l)

Když Kilchoman zahájila v roce 2005 provoz, šlo o první pálenici, kterou na Islay otevřeli od doby, kdy na místě Lagavulin zahájila v roce 1908 provoz Malt Mill. V roce 2002 zahájili projekt Kilchoman Anthony Wills a Mark French. Vybrali si Rockside Farm několik mil od Port Charlotte a pálenice Bruichladdich na západním pobřeží Islay. Podnikatel Anthony Wills se zkušenostmi z vinného odvětví předložil svou představu o nové pálenici na Islay farmáři Marku Frenchovi. Mark se ženou Rohaise hospodařili na farmě Rockside, a když je v roce 2002 začal Wills lákat ke spolupráci, měli už zahájenou transformaci tradičního hospodaření. Rok předtím například uvedli do prodeje gurmánský sortiment uzeného hovězího a jehněčího pod značkou Islay Fine Food, takže představa pálenice dobře zapadala do jejich plánů vylepšování místních produktů. Noví partneři začali na projektu pracovat v roce 2002 a o tři roky později byla pálenice připravená. Wills a French si jako konzultanty vybrali Jima Swana, dříve poradce v pálenici Blackwood na Shetlandách a Gwalia ve Walesu, a Johna McDougalla, který se proslavil svou prací pro 19 pálenic. Při cestě do Kilchoman musíte několik mil severně od Bruichladdich zahnout na západ a jet po úzké točité cestě dost opuštěnou krajinou. Farma leží coby kamenem dohodil od Atlantiku, na druhé straně je Kanada.

Zařízení pálenice sestává ze záparové kádě, čtyř nerezových kvasných kádí a dvou destilačních kotlů (destilační kotel na mladinu má 2 700 l, kotel na lihovinu 1 500 l). Humnová sladovna poskytuje 40% sladu, zbytek se nakupuje v Port Ellen. Slad z Kilchoman má specifikaci 25-30 ppm, kdežto slad z Port Ellen stejnou jako Ardbeg. Lihovina vyzrává v sudech po bourbonu (85%) a po sherry (15%) ve vlastním skladišti. Pálenice s kapacitou 600 sudů. Až bude plné, využijí skladiště v Bruichladdich. V současné době vyrábí Wills pět dávek zápary týdně. Průměrná doba kvašení je 100 hodin. Kilchoman vyrábí okolo 95 000 litrů ročně (zhruba 630 sudů barrel po bourbonu a 40 sudů butt po sherry), což je víceméně její plná kapacita. První destilace se uskutečnila koncem roku 2005. 12. února 2006 vypukl v pálenici požár, ale škody nebyly velké a způsobily jen několikatýdenní přerušení provozu. V pálenici je i středisko pro návštěvníky, kavárna a obchod. Pálenici už ročně navštíví asi 10 000 lidí. Když se Kilchoman otevřela, stala se nejzápadnější pálenicí Skotska.

Akce

Whisky

Rumy

Cafe Buldog 1819 St. Aubin Black Rum

1819 St. Aubin Black Rum

Rum pocházející z ostrova Mauritius. Jedná se o tzv. agricole rum, tedy o rum který je vyroben z cukrové třtiny, nikoliv z melasy. Při výrobě je repektovány tradice řemeslné výroby tradičního lihovaru. Po destilaci je uložen v sudu na 3 roky kde zraje.

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi