Kilchoman

  • Rok založení: 2005
  • Region: Islay
  • Výrobní kapacita: 0,12 mil. l.
  • Vystírací káď: semi-Lauter (1 t) z nerezové oceli s měděným poklopem
  • Kvasné kádě: 4 (5 200 l) z nerezové oceli
  • Délka fermentace: krátká 60 – 70 hod., dlouhá 110 hod.
  • Kotle na mladinu: 1 (3 230 l)
  • Kotle na lihovinu: 1 (2 070 l)

Když Kilchoman zahájila v roce 2005 provoz, šlo o první pálenici, kterou na Islay otevřeli od doby, kdy na místě Lagavulin zahájila v roce 1908 provoz Malt Mill. V roce 2002 zahájili projekt Kilchoman Anthony Wills a Mark French. Vybrali si Rockside Farm několik mil od Port Charlotte a pálenice Bruichladdich na západním pobřeží Islay. Podnikatel Anthony Wills se zkušenostmi z vinného odvětví předložil svou představu o nové pálenici na Islay farmáři Marku Frenchovi. Mark se ženou Rohaise hospodařili na farmě Rockside, a když je v roce 2002 začal Wills lákat ke spolupráci, měli už zahájenou transformaci tradičního hospodaření. Rok předtím například uvedli do prodeje gurmánský sortiment uzeného hovězího a jehněčího pod značkou Islay Fine Food, takže představa pálenice dobře zapadala do jejich plánů vylepšování místních produktů. Noví partneři začali na projektu pracovat v roce 2002 a o tři roky později byla pálenice připravená. Wills a French si jako konzultanty vybrali Jima Swana, dříve poradce v pálenici Blackwood na Shetlandách a Gwalia ve Walesu, a Johna McDougalla, který se proslavil svou prací pro 19 pálenic. Při cestě do Kilchoman musíte několik mil severně od Bruichladdich zahnout na západ a jet po úzké točité cestě dost opuštěnou krajinou. Farma leží coby kamenem dohodil od Atlantiku, na druhé straně je Kanada.

Zařízení pálenice sestává ze záparové kádě, čtyř nerezových kvasných kádí a dvou destilačních kotlů (destilační kotel na mladinu má 2 700 l, kotel na lihovinu 1 500 l). Humnová sladovna poskytuje 40% sladu, zbytek se nakupuje v Port Ellen. Slad z Kilchoman má specifikaci 25-30 ppm, kdežto slad z Port Ellen stejnou jako Ardbeg. Lihovina vyzrává v sudech po bourbonu (85%) a po sherry (15%) ve vlastním skladišti. Pálenice s kapacitou 600 sudů. Až bude plné, využijí skladiště v Bruichladdich. V současné době vyrábí Wills pět dávek zápary týdně. Průměrná doba kvašení je 100 hodin. Kilchoman vyrábí okolo 95 000 litrů ročně (zhruba 630 sudů barrel po bourbonu a 40 sudů butt po sherry), což je víceméně její plná kapacita. První destilace se uskutečnila koncem roku 2005. 12. února 2006 vypukl v pálenici požár, ale škody nebyly velké a způsobily jen několikatýdenní přerušení provozu. V pálenici je i středisko pro návštěvníky, kavárna a obchod. Pálenici už ročně navštíví asi 10 000 lidí. Když se Kilchoman otevřela, stala se nejzápadnější pálenicí Skotska.

Akce

Cafe Bulldog - Gin Hendrick's

Gin Hendrick’s v Cafe Bulldog

Skotský gin jako žádný jiný. Díky obsahu výtažků z bulharských damascénských růží a výběrových salátových okurek si ho opravdu nespletete. Ve vůni i chuti dominuje tradiční jalovec a citrusové ovoce, kterým svěží květinově-okurkový doprovod neuvěřitelně sluší. A i když ta kombinace zní prazvláštně, po prvním doušku musíte uznat, že výsledek je geniální. Přidejte k tomu originální lékárenskou láhev a tenhle kousek zkrátka ve své sbírce potřebujete.

Whisky

Ardbeg Ten 46%

Ardbeg Ten 46%

Hodnocení whisky podle M. Jacksona (Whisky Magazin) Aroma: podehtované lano.

Rumy

Zacapa 15 Years

Zacapa 15 Years

Patnáctiletý Ron Zacapa Solera Reserva Rum je nejmladším členem rodiny

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi