Skip to content

Glengyle

Glengyle

  • Rok založení: 1873
  • Majitel: J & A Mitchell & Co.
  • Region: Campbeltown
  • Výrobní kapacita: 0,7 mil. l
  • Vystírací káď: semi-Lauter (4 t) z nerezové oceli
  • Kvasné kádě: 4 (25 000 l) ze skandinávského modřínu
  • Délka fermentace: krátká 48 – 72 hod., dlouhá až přes 100 hod.
  • Kotle na mladinu: 1 (18 000 l)
  • Kotle na lihovinu: 1 (15 000 l)

Pálenice Glengyle mimochodem není první toho jména v Campbeltownu. Jinou pálenici tohoto jména vystavěl okolo roku 1873 jistý William Mitchell, když se rozkmotřil se svým bratrem v pálenici Springbank. V roce 1925 byla uzavřena, pravděpodobně v důsledku prohibice ve Spojených státech. Glengyle byla první z mnoha pálenic v Campbeltownu, které se uzavíraly; na počátku třetího milénia zbývaly pouze 2 – Glen Scotia a Springbank. Je dost zvláštní, že single malt, která se nyní destiluje v Glengyle, se pod tímto jménem nikdy nebude vyrábět. Práva na tento název patří pálenici Loch Lomond distillery, která mimochodem vlastní i pálenici Glen Scotia. Z tohoto důvodu se single malt vyráběná v nové pálenici Glengyle bude prodávat jako Kilkerran. Kromě toho, že “Glen” v názvu je v Campbeltownu neobvyklé, má název Kilkerran hrdou souvislost s minulostí města. Kilkerran byla vesnička na jižní straně Loch, nyní ji město pohltilo. Název se odvozuje od “Cille Chiarain”, což je staré gaelské jméno místa a znamená “kostel sv. Ciarana”. Tento světec patřil k dvanácti apoštolům Irska, kteří pomáhali šířit křesťanství v Kintyre od 6. století. Jako mnoho jiných světců v těch dobách strávil většinu svého života skromně v poustevnické komůrce na pobřeží. Jeskyni později používali pašeráci přepravující nelegálně vyrobenou whisky z města.

Co se pálenice Glengyle týká, názory se různí: je to skutečná pálenice, nebo spíš jen „přístavek“ Springbank? Během 1. poloviny roku 2003 se do budov nastěhovala záparová káď, destilační kotle a systém na odvod mláta (mezi jiným). Práce prováděla hlavně firma Forsyth z Rothes. Záparová káď byla na místě v dubnu 2003 a podle ředitele pálenice Franka McHardyho byly dřevěné kvasné kádě (sestavené Arthurem Brownem z Dufftownu) na místě do září 2003 – nejtěžší práce byly nyní hotové. Když v roce 2000 společnost J&A Mitchell koupila zavřenou pálenici Glengyle, dbala na to, aby uchovala co nejvíc původních budov. Jediná, která se musela postavit, byla kotelna. Zařízení už ale od doby, kdy pálenici v roce 1925 zavřeli, dávno zmizelo, takže se destilační kotle (stejně jako sejf a jímací nádrž na lihovinu) musely zakoupit z jiné zavřené pálenice, Ben Wyvis. Aby se zvýšil reflux, dostala těla kotlů nový tvar, a ramena, která z nich vystupují, se trochu zvedají. Mlýn Boby koupili z Craigellachie a čtyřtunovou záparovou káď z Glenrothes. Čtyři kvasné kádě, každá o kapacitě 25 000 litrů, jsou nově vyrobené z modřínu. Doba kvašení je zhruba 72 hodin, někdy déle. Zbytek potřebného zařízení (mlýn, válce, odlučovač prachu, chladicí věž, potrubí, kondenzory, elektroinstalace, čerpadla a ventily atd.) instalovali o pár měsíců později a Glengyle oficiálně otevřeli 25. března 2004 Winnifred Ewingová a Hedley Wright. První ‚whisky‘ (Kilkerran) se stáčela až v roce 2007.

Prvních 6 sudů naplněných první lihovinou bylo odloženo ke stáčení v deseti letech. Sudy jsou z různého dřeva. Stočí se omezený počet 700 lahví od každého typu dřeva. Zájemci si mohli předem objednat sadu 6 lahví (jednu od každého typu dřeva) za královskou sumu 950 GBP – včetně cla, daně atd. Protože lidé, kteří si předem objednali, dostanou také sadu miniatur, zdá se, že budou v pálenici muset vybrat nějaké skutečně veliké sudy, pokud mají za 10 let mít dost whisky k naplnění 700 (70cl?) lahví v síle 46%. Pokud by miniatury měly 5cl, rovnaly by se dalším 35 litrům nebo 50 lahvím. K naplnění 750 70cl lahví budou potřebovat 525 litrů whisky v síle 46% za 10 let. Whisky v té době bude pravděpodobně mít víc než 46% ABV, takže mohou přidat vodu, aby se zvětšilo množství. Za předpokladu, že whisky v síle ze sudu bude za 10 let mít 60%, by i tak potřebovali víc než 400 litrů v každém sudě této řady v roce 2014!

Akce

Cafe Bulldog - Gin Hendrics

Gin Hendrick’s v Cafe Bulldog

Skotský gin jako žádný jiný. Díky obsahu výtažků z bulharských damascénských růží a výběrových salátových okurek si ho opravdu nespletete. Ve vůni i chuti dominuje tradiční jalovec a citrusové ovoce, kterým svěží květinově-okurkový doprovod neuvěřitelně sluší. A i když ta kombinace zní prazvláštně, po prvním doušku musíte uznat, že výsledek je geniální. Přidejte k tomu originální lékárenskou láhev a tenhle kousek zkrátka ve své sbírce potřebujete.

Whisky

Rumy

Cafe-Bulldog-Havana-Club-Union-Cohiba

Havana Club Union Cohiba

Havana Club Unión Cohiba Atmosphere je novým přírůstkem do prestižní Icónica Collection, již doposud tvořily rumy Havana Club Selección de Maestros, Havana Club Añejo 15 Años a Havana Club Máximo Extra Añejo (ten zatím u nás ještě neochutnáte).

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi