Skip to content

Bladnoch

Bladnoch

  • Založena: 1817
  • Majitel: společnost Co-ordinated Development Services Ltd.
  • Region: Nížina
  • Stav: činná pálenice, kapacita 1,3 mil. l., produkce 250 000 litrů
  • Použití do směsí: (v minulosti nebo nyní) prodávaný jako sladová whisky: 100% (25 000 lahví)

Irský podnikatel bez zkušeností z whiskového odvětví zachránil Bladnoch před zapomněním. Společnost United Distillers pálenici odstavila z provozu v roce 1993, a kdyby nezasáhl Raymond Armstrong, pravděpodobně by ji potkal stejný osud jako Rosebank a Pittyvaich, které byly uzavřeny zhruba ve stejné době. Armstrong měl představu, že Bladnoch přebuduje na rekreační ubytování. Jedním z předpokladů zakoupení Bladnoch v říjnu 1994 bylo, že se už nikdy nebude používat jako pálenice. V roce 2000 ale na naléhání ze strany místní obce a Armstronga povolila společnost Diageo, aby pálenice vyrobila 100 000 litrů alkoholu ročně. Protože firma United Distillers nechala při prodeji pálenice z původního zařízení jen destilační kotle a záparové kádě, ukázalo se Armstrongovo nadšení a energie při novém vybavování Bladnoch užitečné. Návštěvníky do Bladnoch neláká jen středisko pro návštěvníky, stala se i místem skotských zábav s hudbou a tancem, svateb, a pořádá se zde i populární whisková škola.Pálenice je vybavena nerezovou záparovou kádí typu semi-Lauter (kapacita 5 t), šesti kvasnými káděmi z oregonské borovice (používají se však pouze dvě) a jedním párem destilačních kotlů.

Je dost nezvyklé, že oba kotle byly původně na kvas. Bývaly zde dva páry kotlů, a když se měly kotle na lihovinu vyměnit, rozhodli se, že je nebudou obnovovat, ale z jednoho kotle na kvas udělají kotel na lihovinu. Whisky dozrává hlavně v sudech po bourbonu v některém z 12 skladišť, kde je v současné době uloženo 3 000 sudů (celková kapacita 40 000 sudů). Až donedávna byla všechna oficiální stáčení z produkce předchozích majitelů. V roce 2007 přišla na trh 18letá. Většina lidí čekala, že první sladová od současného majitele se na trh dostane jako osmiletá, takže nastalo velké překvapení, když Raymond Armstrong v dubnu 2008 uvedl na trh ne jednu, ale tři 6leté. Všechny jsou v síle ze sudu, jedna z bourbonového dřeva, druhá po sherry a jedna lehce rašelinová ze sudu po bourbonu.

Akce

Cafe Bulldog - Valentýnský týden s růžovým Ginem

Valentýn v Cafe Bulldog

Od 15. února do 22. února máme v Cafe Bulldog týden pro „zamilované“… Ti, kteří z Vás milují kvalitní Gin, mají příležitost ochutnat připravené vybrané lahve „růžového ginu“ za valentýnskou cenu.

Whisky

Rumy

Cafe Bulldog Angostura 1919

ANGOSTURA 1919

Jeden z nejúspěšnějších rumů Angostura, pojmenován po roce, kdy byl poprvé uložen do sudů. Lehký blend rumů, jež zrály ve znovu vypálených sudech po bourbonu až osm let. Chuťově mimořádně vyvážený, na patře suchý s náznaky karamelu, pražených ořechů, vanilky, pepře a stopami vypáleného dřeva, které přetrvávají. Rum určený pro pomalé popíjení s komplexním aroma kakaa, vanilky a kokosu.

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi