Bladnoch

  • Založena: 1817
  • Majitel: společnost Co-ordinated Development Services Ltd.
  • Region: Nížina
  • Stav: činná pálenice, kapacita 1,3 mil. l., produkce 250 000 litrů
  • Použití do směsí: (v minulosti nebo nyní) prodávaný jako sladová whisky: 100% (25 000 lahví)

Irský podnikatel bez zkušeností z whiskového odvětví zachránil Bladnoch před zapomněním. Společnost United Distillers pálenici odstavila z provozu v roce 1993, a kdyby nezasáhl Raymond Armstrong, pravděpodobně by ji potkal stejný osud jako Rosebank a Pittyvaich, které byly uzavřeny zhruba ve stejné době. Armstrong měl představu, že Bladnoch přebuduje na rekreační ubytování. Jedním z předpokladů zakoupení Bladnoch v říjnu 1994 bylo, že se už nikdy nebude používat jako pálenice. V roce 2000 ale na naléhání ze strany místní obce a Armstronga povolila společnost Diageo, aby pálenice vyrobila 100 000 litrů alkoholu ročně. Protože firma United Distillers nechala při prodeji pálenice z původního zařízení jen destilační kotle a záparové kádě, ukázalo se Armstrongovo nadšení a energie při novém vybavování Bladnoch užitečné. Návštěvníky do Bladnoch neláká jen středisko pro návštěvníky, stala se i místem skotských zábav s hudbou a tancem, svateb, a pořádá se zde i populární whisková škola.Pálenice je vybavena nerezovou záparovou kádí typu semi-Lauter (kapacita 5 t), šesti kvasnými káděmi z oregonské borovice (používají se však pouze dvě) a jedním párem destilačních kotlů.

Je dost nezvyklé, že oba kotle byly původně na kvas. Bývaly zde dva páry kotlů, a když se měly kotle na lihovinu vyměnit, rozhodli se, že je nebudou obnovovat, ale z jednoho kotle na kvas udělají kotel na lihovinu. Whisky dozrává hlavně v sudech po bourbonu v některém z 12 skladišť, kde je v současné době uloženo 3 000 sudů (celková kapacita 40 000 sudů). Až donedávna byla všechna oficiální stáčení z produkce předchozích majitelů. V roce 2007 přišla na trh 18letá. Většina lidí čekala, že první sladová od současného majitele se na trh dostane jako osmiletá, takže nastalo velké překvapení, když Raymond Armstrong v dubnu 2008 uvedl na trh ne jednu, ale tři 6leté. Všechny jsou v síle ze sudu, jedna z bourbonového dřeva, druhá po sherry a jedna lehce rašelinová ze sudu po bourbonu.

Akce

Cafe Bulldog - Gin Hendrick's

Gin Hendrick’s v Cafe Bulldog

Skotský gin jako žádný jiný. Díky obsahu výtažků z bulharských damascénských růží a výběrových salátových okurek si ho opravdu nespletete. Ve vůni i chuti dominuje tradiční jalovec a citrusové ovoce, kterým svěží květinově-okurkový doprovod neuvěřitelně sluší. A i když ta kombinace zní prazvláštně, po prvním doušku musíte uznat, že výsledek je geniální. Přidejte k tomu originální lékárenskou láhev a tenhle kousek zkrátka ve své sbírce potřebujete.

Whisky

Rumy

RUM NATION BARBADOS 10 Y.O.

RUM NATION BARBADOS 10 Y.O.

Rum Nation Barbados 10 y.o. se vyrábí z melasy cukrové třtiny na destilační koloně a poté je v různém poměru blendován. Aby získal sladký, rázný nádech vanilky, je stařený v Karibiku v sudech z amerického dubu po bourbonu. Předtím, než je stáčen, ukládá se v italském Piemontu (oblast, ze které pochází víno Nebbiolo) na dobu 18/24 měsíců do sudů po španělské brandy.

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi