Skip to content

Glenrothes

  • Rok založení: 1878
  • Majitel: Edrington Group
  • Region: Speyside
  • Výrobní kapacita: 5,6 mil. l
  • Vystírací káď: Lauter (5,1 t) z nerezové oceli s měděným poklopem
  • Kvasné kádě: 20 (25 560 l) 12 z oregonské borovice, 8 z nerezové oceli
  • Délka fermentace: krátká 55 – 60 hod., dlouhá až 90 hod.
  • Kotle na mladinu: 5 (22 990 l)
  • Kotle na lihovinu: 5 (25 400 l)

Glenrothes se nachází v městě Rothes ve speysidském regionu a má aktuální kapacitu 5.6 millionů litrů za rok. Vzdor své velikosti zůstává Glenrothes téměř neznámá, protože většina vyprodukované whisky se používá pro proslavené míchané whisky Famous Grouse a Cutty Sark. Pálenice byla založena v r.1878 a měla velkou smůlu – postihly ji dva velké požáry v r.1897 a 1922, a v r.1903 tu došlo k výbuchu. Berry Brothers, kteří měli těsné vazby na pálenici v minulosti, se zapojili do výroby první edice Glenrothes jako jednosladové whisky v r.1987 a od té doby se tak stále angažují. Do konce 90. let minulého století se o Glenrothes často mluvilo jako o jednom z nejlépe střežených tajemství Speyside. Je ale faktem, že díky firmě obchodující s vínem Berry Brothers & Rudd (BBR), která sídlí v Londýně a má povolení provádět oficiální stáčení Glenrothes vlastněné skupinou Edrington, se odbyt zdejší whisky zvýšil na více než čtyřnásobek. Už několik let BBR stáčí jen sudy, o nichž se rozhodne, že jsou vyzrálé a vykazují dostatečně vysokou jakost. Tato preciznost může vést k tomu, že se léta neobjeví stáčení single malt a místo toho se produkce využívá hlavně do směsi Cutty Sark, značky vlastněné BBR. Blendeři Glenrothes vždycky vysoce oceňovali, i když v posledních letech se dostala také k širší veřejnosti. Pokud jde o produkci, není jistě anonymní, protože jejích pět párů destilačních kotlů se kapacitou téměř vyrovná Macallan.

Berry Brothers & Rudd je firma starých vybraných tradic, založená v roce 1698 a dosud sídlící na stejném místě na londýnské St. James Street. V roce 1923, za prohibice ve Spojených státech, zavedli svou směsovou whisky Cutty Sark. Dnes je Cutty Sark mezi deseti nejlepšími směsovými a prodává se jí 2 miliony beden ročně do celého světa. V současné době produkuje Glenrothes na 80% své kapacity, tedy 4,5 milionu litrů ročně. V pálenici bývala stará záparová káď Porteus s měděným víkem, ale ta je nyní vyřazená a místo ní se používá nerezová vystírací káď. Dvanáct záparových kádí z oregonské borovice je v jedné místnosti, zatímco ve vedlejší moderní záparovně je nových osm z nerezu. Destilovna přestavěná v roce 1980 má pět párů kotlů, poslední z nich přidali v roce 1989. Lihovina se plní do sudů po bourbonu a sherry, které se skladují ve dvanácti laťových a čtyřech policových skladištích v areálu pálenice. Komunita milovníků whisky zná v současné době Glenrothes jako pálenici založenou na ročníkových stáčeních. Došlo k tomu tak, že v roce 1987 navrhl Christopher Berry Green, prezident firmy Berry Brothers a Rudd, které patřila směs Cutty Sark, společnosti Highland Distillers, aby se Glenrothes jako hlavní sladová Cutty Sark dostala na trh jako single malt. Měla se tak vytvořit souvislost mezi směsí a jejím domovem. Firma BBR měla zkušenosti, jak fungují ročníková stáčení v obchodě s vínem, a navrhla, že by se totéž mělo udělat se single malt. Tak se v roce 1993 na trh dostala první ročníková Glenrothes. Na podzim 2005 přišla na trh 30letá. Sestávala ze tří sudů ze začátku 70. let, které byly smísené v kádi na počátku let osmdesátých. Dalším příkladem byla Select Reserve bez uvedení stáří, která měla poskytnout kontinuitu v sortimentu produktů mezi tím, jak přicházela ročníková stáčení. O několik týdnů později se objevila Vintage 1985 ve druhém vydání (první bylo v roce 1997). V srpnu 2006 byla uvedená na trh Vintage 1994 a v září 2006 Vintage 1995.

V poslední době přišlo na trh hodně ročníkových, např. v lednu 2008 Vintage 1978. V říjnu 2007 to byla 25letá výhradně do bezcelních obchodů, na podzim 2008 další, The Glenrothes Robur Reserve. Název pochází od prvně plněných sudů ze španělského dubu (Quercus robur). V srpnu 2009 se objevila Alba Reserve s vyzráváním výhradně ve znovu plněných sudech po bourbonu z amerického dubu. Šlo také o první košer whisky od tohoto výrobce. Když mistr blender John Ramsay odcházel v září do důchodu, dostala se do prodeje The Glenrothes John Ramsay. Šlo o sudy po sherry od roku 1973 po 1987 smísené v kádi. Na konci roku 2009 pak Glenrothes Three Decades obsahující whisky ze 70., 80. a 90. let, které vyzrávaly v sudech po bourbonu i po sherry. V roce 2011 byla uvedena do distribuce Glenrothes Editor’s Cask. Od 70. let, kdy byla nejprodávanější skotskou směsí ve Spojených státech, odbyt Cutty Sark klesal, a BBR si uvědomila, že v současném světě mega značek se snahou o globální distribuci by bylo lepší, kdyby Edrington převzala Cutty Sark a BBR jako zavedený prodejce vybraných značek převzala Glenrothes. Na jaře 2010 to bylo zpečetěno a tyto dvě značky si přehodily majitele s tím, že skupině Edrington pořád patří pálenice Glenrothes.

Akce

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Rumový Valentýn

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Whisky

Rumy

Cotopaxi Single Barrel 13 Year

Cotopaxi Single Barrel 13 Year

Cotopaxi 13-letý Single Barrel je pojmenován po sopce v Ekvádoru. Tento rum zraje nejméně 13 let ve vybraných sudech. Rum je velmi individuální, komplexní a osobitý charakter.

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi