Skip to content

Tomintoul

  • Založena: 1896
  • Majitel: Peter J. Russell Group
  • Region: Speyside
  • Stav: činná pálenice, nemá středisko pro návštěvníky
  • Kapacita: 4 000 000 litrů, roční produkce 3,4 mil. l.
  • Použití do směsí: (v minulosti nebo nyní) Famous Grouse, Cutty Sark, Lang´s, J & B, Dunhill
  • Procentní podíl: prodávaný jako sladová whisky: 1% (50 000 lahví)

Oblast, kde sídlí tato palírna, byla až do počátku 19. století divočinou, a též notorickým hájemstvím pokoutních palírníků. Ne všechny pokoutní palírny dostaly licenci, ani nebyly okamžitě úspěšné. Jedno z těchto míst na břehu říčky Balnellan, osm kilometrů na seer od Tomintoulu, muselo čekat na oživení, coby legální palírna až do počátku 60. let 20. století. V té době se nedostávalo sladové whisky, a to byl hlavní důvod výstavby pálenice Tomintoul. Místo bylo pečlivě vybráno 10 km jižně od Glenlivet se zvláštním ohledem na zásobování vodou. Majitelé podrobili vodu z pramene Ballantruan důkladným testům. Teprve pak byl položen první stavební kámen. Scenérie patří k nejkrásnějším ve Speyside a město Tomintoul je nejvýše položené ve Skotsku. Proto je také v zimě jako první odříznuto sněhem. Tomintoul byla první pálenice v majetku Angus Dundee. Po ní následovala v roce 2003 Glencadam. Tomintoul je dvakrát větší než Glencadam, pracuje se čtyřmi destilačními aparaturami, ale pouze asi 70 000 litrů jejich whisky se prodává jako single malt. Zbytek se používá do nejrůznějších směsí od firmy Angus Dundee, např. Parker´s a Dundee. Ve skladech zraje kolem deseti milonů litrů alkoholu, který se vyváží zejména do jižní Evropy a do Koreje.

Akce

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Rumový Valentýn

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Whisky

Rumy

Cafe Bulldog Contrabando 5 yo

Contrabando 5 yo

Rum vyrábí v Dominikánské republice mistr Don Pedro Ramón, který pokračuje v klasické výrobě rumu používané na Kubě, odkud jeho rodina pochází. Rodina původem z Mallorky se na Kubě usadila v polovině 19. století a poté založila a mnoho let provozovala cukrovar a palírnu. V roce 1959 po začátku revoluce část rodiny emigrovala do Dominikánské republiky. V nové domovině našla ideální podmínky pro výrobu rumu a inspirováni původními recepty a rodinnou historií založili malou destilerii, kde dnes vyrábí pravý karibský rum. Rum objevil španělský cestovatel, když byl na dovolené. Několik neoznačených lahví přivezl domů jako dárek a připomínku chutí a vůní, které tam objevil a které ho oslovily.

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi