Skip to content

Glengoyne

  • Rok založení: 1833
  • Majitel: Peter J. Russell Group
  • Region: Vysočina
  • Výrobní kapacita: 1,1 mil. l
  • Vystírací káď: rake & plough (3,72 t) z nerezové oceli s měděným poklopem
  • Kvasné kádě: 6 (18 000 l) z oregonské borovice
  • Délka fermentace: krátká 56 hod., dlouhá 110 hod.
  • Kotle na mladinu: 1 (16 520 l)
  • Kotle na lihovinu: 2 (5 000 l a 7 500 l)
  • Součást míchané whisky: King Robert II, Langs, Cutty Sark, Famous Grouse

Když na jaře 2003 získala firma Ian Macleod pálenici Glengoyne od skupiny Edrington, měla velké vyhlídky. Ve statistikách světového odbytu byla tehdy Glengoyne na 15. místě a cílem Leonarda Russela, vrchního ředitele firmy Ian Macleod, bylo dostat se zdvojnásobením produkce během pár let do vedoucí desítky. Dosud v tom úspěšně postupuje, výroba vzrostla o 50%. Proč skupina Edrington prodala takový poklad? Zjevně proto, aby se mohla soustředit na dobře prodejné Macallan, Highland Park, Famous Grouse a Cutty Sark, které získala v roce 1999. V marketingu kladl nový vlastník důraz na skutečnost, že slad, který se v Glengoyne používá, je nerašelinovaný. Glengoyne by měla být známá autentickou chutí sladové whisky bez příchutě rašelinového kouře. ´The Real Taste of Malt´ (´Skutečná chuť sladu´) se stalo sloganem. Tím, že pálenice uvedla na trh Scottish Oak Finish, jen zopakovala inovaci předchozího majitele z podzimu 2001. Vyprodukoval 31 sudů hogshead skotského dubu, které na 16 měsíců naplnil obilnou lihovinou z North British. Ty pak byly vyprázdněny a naplněny 15tiletou Glengoyne, která dokončovala zrání 13 měsíců. Tehdy byl poprvé použit skotský dub pro zrání whisky v komerčním měřítku. Nové uvedení Scottish Oak se plánovalo na rok 2004, kdyby nenastal akutní nedostatek skotského dubového dřeva. Skotský parlament získal jeho zásoby k renovaci parlamentní budovy, tudíž se nová Glengoyne Scottish Oak nemohla dostat na trh dřív než v květnu 2005.

Glengoyne je spolu s Macallan jednou z mála, které dosud používají odrůdu ječmene zvanou Golden Promise. Ročně pálenici navštíví téměř 40 000 lidí, což není nijak překvapivé, protože leží jen 20 minut od Loch Lomond a 40 minut od Glasgowa. Ve středisku pro návštěvníky jsou teď některá nová vylepšení, například možnost ochutnat ze sudu a vytvořit si vlastní whiskovou směs. Glengoyne je nejjižnější z pálenic Vysočiny, leží jen pár kilometrů od imaginární linie Vysočiny. Majitelé vlastně tvrdí, že linie rozděluje pálenici samotnou, takže se whisky destiluje na Vysočině, ale dozrává v Nížině. Single malt Glengoyne připomíná víc sladovou z nížiny než své severní sousedky a jednou za čas použijí trojí destilaci. Majitel, stáčírna a blenderská firma Ian MacLeod, oznámil v roce 2005, že zvýší produkci o 130 000 litrů, což znamená, že se od doby, kdy pálenici v dubnu 2003 převzali, produkce zvýší na dvojnásobek. Glengoyne se vyznačuje svěží a čistou sladovou chutí. Možná je to důsledek toho, že se kotle provozují velmi pomalu. V Glengoyne se vydestiluje 4-5 litrů lihoviny za minutu, za tu dobu mají mnohé jiné pálenice 12-15 litrů.

Pálenice je vybavena tradiční záparovou kádí, šesti kvasnými káděmi z oregonské borovice, jedním kotlem na mladinu a dvěma na lihovinu. Je možné, že tam kdysi praktikovali trojí destilaci. Je také pravděpodobné, že whisky vyráběná v té době byla nakouřená (možná až do poloviny 60. let minulého století), i když dnes je nerašelinová a jako taková se uvádí na trh. Nemůžeme se přesvědčit, protože firemní záznamy kompletně zničil požár v 80. letech 20. století. V roce 2010 se provádělo dvanáct záparování za týden, což znamená 750 000 litrů alkoholu. Praktikovala se jak krátká (56 hodin), tak dlouhá (110) fermentace, a to spolu s výjimečně pomalou destilací přispívá komplexnímu charakteru single malt Glengoyne. Dřív byla Glengoyne známá jako jedna z mála pálenic, která používala starou odrůdu ječmene Golden Promise, ale několik let ji už nepoužívá. Veškerá produkce určená na whisky z jednoho sladu je uložena ve dvou skladištích, kdežto část do směsových whisky se ukládá do čtyř nově postavených policových skladišť s kapacitou 55 000 sudů. V Glengoyne se plní do sudů po sherry (s výjimkou nové 12leté), ale experimentovali i se sudy z německého, švédského a japonského dubu. Kromě několika sudů 40leté určené k pozdějšímu lahvování je nejstarší sud ve skladišti z roku 1983. Lihovina se skladuje v pěti skladištích a firma sdílí obrovské stáčírny v Broxburnu s J & G Grant, vlastníkem pálenice Glenfarclas.

Akce

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Rumový Valentýn

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Whisky

Rumy

Cafe Bulldog - Botran Reserva 15 yo

Botran Reserva 15 yo

Zraje systémem Solera v nadmořské výšce 2.333 metrů v sudech z bílých dubů, ve kterých zrály dříve Bourbony, Sherry a Portské víno. Je vyráběn kombinací rumů o průměrné době zrání 5 – 14 let. V roce 2010 získal významné ocenění Gold Medal at Ministry of Rum 2010.

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi